Egészséges, és hazamehetett a legkisebb súllyal született baba
SZEMlélek 2019. szeptember 21.

Egészséges, és hazamehetett a legkisebb súllyal született baba

Öt hónappal születése után végre egészségesen hazavihették a San Diego-i kórházból szülei azt a kisbabát, aki 8,6 uncia, vagyis 24 dkg súllyal született.

saybie.jpg

Saybie, ahogyan az ápolók becézik a kislányt, édesanyja várandósságának 23. hetében jött világra, és ma ő a legkisebb súllyal született életben maradt csecsemő.

"Ő egy csoda, az biztos" - mondta Kim Norby, az egyik nővér, aki a Saybie-t gondozta, hiszen a 23. heti koraszülött gyermekek túlélésének esélye mindössze 10–35 százalék.

A kislány édesanyjánál a preeclampsia (terhességi mérgezés) tünetei jelentkeztek. Ez a komplikáció ma az anyai halálozás vezető oka, mely a gyermek számára is végzetes lehet.

- Életem legijesztőbb napja volt - mondta Saybie édesanyja, akin sürgősségi császárt végeztek.

Születése után a szülők minden pillanatot megbecsültek, amit az újszülöttel tölthettek, mert az orvosok felkészítették őket, hogy talán csak egy órát él majd a gyermekük. Tudták, hogy bármelyik perc az utolsó lehet, de az egy órából kettő lett, a két órából egy nap, az egy napból meg egy egész hét.

Az édesanya azt mondta, hogy szívszaggató volt ezt átélni, de mára az idő megszépítette a visszaemlékezést, most mindent gyönyörűnek lát.

- Ő a legkisebb baba - mondta az anya -, de az enyém.

Dr. Edward Bell, aki az Iowai Egyetemen a legkisebb csecsemők nyilvántartását kezeli, megerősítette, hogy valóban Saybie a valaha rögzített legkisebb túlélő baba. Az előző „legkisebb” 2015-ben Németországban született, és körülbelül 7 grammal volt súlyosabb, mint a Saybie.

- Minden élet csoda - mondta Dr. Bell - , azok különösen, melyek szembeszállnak az esélyekkel.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása