Piros lapot kapott és kifütyülték az államtitkárt az orvosok
SZEMlélek 2019. szeptember 21.

Piros lapot kapott és kifütyülték az államtitkárt az orvosok

A béremelés mellett az egészségügy közfinanszírozásának növelését követelte több száz orvos a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati budapesti nagygyűlésén, amelyet Elhalt ígéretek nyomában - párbeszéd a döntéshozókkal címmel hívott össze az érdekképviselet.

mok.jpg
Éger István, a MOK elnöke azt mondta, hogy a nagygyűlés egy nyilvános segélykiáltás, hiszen 16 éve követelik, hogy a gyógyítás költségeit valós értékén finanszírozza az állam, illetve európai szinten rögzítsék az orvosok díjazását. Szerinte a döntéshozók ma már nem hivatkozhatnak az ország nehéz gazdasági helyzetére.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egyaránt arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban milyen jelentős mértékű béremelések és fejlesztések történtek az egészségügyben.

Az MTI tudósítója szerint a hallgatóság többször hangot adott nemtetszésének.

A 24.hu helyszíni beszámolója szerint a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén sem megoldási javaslatok, sem kézzelfogható ígéretek nem hangzottak el az egészségügy problémáira, vagyis üres kézzel érkeztek az elégedetlen és türelmetlen orvosokhoz a döntéshozók. A jelenlévők ki is fejezték nemtetszésüket: az államtitkárt kifütyülték, kitapsolták és piros lapot mutattak neki. 

A rendezvényre nagyjából 200 orvos ment el, akik meglehetősen rideg fogadtatásban részesítették Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt. Amikor az államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni, a hallgatóság a nemtetszést kifejező és a szavazáskor nemet jelentő piros lapot mutatott fel, sőt előadásának több pontján ki is fütyülték a politikust. Amikor Horváth Ildikó az európai uniós fejlesztési programokról is szeretett volna beszélni, az orvosok leszavazták, hogy megmutassa az erről szóló adatokat.

- Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom – fejezte be a politikus a beszédét. Kitörő tapsot kapott a kijelentése.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, Szalay-Bobrovniczky Vincét - aki az Orbán-kormányok döntéseit citálva emlegette fel a béremelést - a jelen lévő orvosok túlnyomó többsége piros lap felmutatásával köszöntötte. Amikor pedig a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni, többen kinevették.

Szalay- Bobrovniczky időt kért a további béremelésekről szóló döntésekhez, és ahhoz is, hogy rendezzék a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, valamint a paraszolvencia kérdését.

- Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni – mondta utóbbiról a sokszor említett érvet a politikus, de szavait óriási felhördülés fogadta, többen ki is fütyülték.

- Megértem az önök indulatait – mondta a helyettes államtitkár, aki rövid beszéde végén egyáltalán nem kapott tapsot.

- Nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés, és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltünk ma össze. A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény – mondta drámai felütésében a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a nagygyűlés előtt problémalistát és kérdéseket küldött az érintett minisztériumoknak.

A MOK által felvetett problémák a következők voltak:

Egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.

A béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.

A nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése

Döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.

Szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése.

A szombati nagygyűlésen egyik felvetett kérdés kapcsán sem született döntés vagy hangzott el ígéret.

(Forrás: MTI, 24.hu)

süti beállítások módosítása