97 éves angol veterán újra leugrott úgy, ahogy a háborúban történt
SZEMlélek 2019. szeptember 22.

97 éves angol veterán újra leugrott úgy, ahogy a háborúban történt

"Van egy sírkő, amit igazán szeretnék látni" - mondta a 97 éves Sandy Cortmann. A brit veterán az Arnhemi csata óta először tért vissza Hollandiába.

telemmglpict000210142447_trans_nvbqzqnjv4bqp4pv-m6lagcmqmbukygjgrai9qsrfzh9vht38cymhuu.jpeg
75 évvel ezelőtt kiugrott egy repülőgépből a Market Garden művelet során, most újra megtette. A sírkő, amelyet meg akart látogatni, társáé, Gordon Matthewsé volt. Cortmann elvesztette őt ugrásuk után, aki akkor húsz éves volt Worcesterből. Úgy tűnt, hogy a harcok első napján egy gránát ölte meg.
"Igen, Gordon, most már biztonságban vagy. Minden barátoddal körülötted. Barátaid" - mondta Cortmann, amikor megtalálta a sírt a fehér kövek között Oosterbeek temetőjében. Segítséggel koszorút helyezett el. Joris van Poppel újságíró kísérte Cortmannt a temetőbe:
Az utolsó orvosi vizsgálat után engedélyt kaptak arra, hogy múltbeli ejtőernyős ugrását megismételje, ezúttal segítséggel
. Dél körül boldogan landolt a Ginkelse Heide-en, most hangos taps mellett német golyók helyett.

Sandy Cortmann kiugrott a gépből, és azt mondta, "félelmetes volt".
Az Arnhemi csata végén Cortmann hátramaradt, amikor visszavonult a hadosztályától: vissza kellett volna vonulniuk a Rajnán, de nem tudott úszni. Röviddel ezután német fogságba került. 1945 márciusában elengedték a fogságból, akkor elvette az első cipőt, amit egy üzletben látott, és hazavitte feleségének, Joannak.

(Forrás: NOS.nl)


 

 

süti beállítások módosítása