Közösségi mosoda hátrányos helyzetűek számára
SZEMlélek 2019. szeptember 22.

Közösségi mosoda hátrányos helyzetűek számára

A Borsodnádasdi Közösségi AkcióCsoport megnyitotta a Mini-Mosodát, amely lehetővé teszi hátrányos helyezetű családoknak, hogy tiszta ruhát biztosítsanak ott, ahol pl. nincs áram, nincs víz, nincs mosógép a lakásban.

83_original.jpg

A mosoda valódi közös tervezés és kivitelezés eredménye, a Partners Hungary és GSK, valamint Borsodnádasdi Önkormányzat és Borsodnádasdi Alapszolgáltatás segítségével jött létre.

Ezt írja a Partners Hungary: Még a Romed program keretein belül, kezdeményeztünk Nyírbátorban párbeszédet a hátrányos helyzetű családok foglalkoztatásáról, és az ösztöndíj rendszer kialakításáról az önkormányzattal, és a helyi közösséggel.
Az együttműködés eredménye, hogy 25 roma és nem roma gyermek kap tanulmányi, szabadon felhasználható havi ösztöndíjat az önkormányzattól 10 hónapon keresztül, és 80 embert sikerült a munkaerőpiacra segítenünk, helyi nagy cégekhez.
Ezzel egy időben elindult, a „Számít a közösség” projektünk harmadik periódusa, ahol a szülők és a pedagógusok nagy érdeklődéssel fogadták az új találkozókat. Mindenki úgy érkezett a találkozóra, hogy tudták mi az a cél, amiért közösen kell dolgozzunk: a szülők és pedagógusok közötti kapcsolat kialakítása, erősítése.
Mindeközben, szintén Nyírbátorban, a Kéttannyelvű Általános Iskolában dolgoztunk az INSCHOOL fejlesztő csapattal azon, hogyan lehet felvenni a versenyt az egyházi iskolákkal, az egyre erősödő szegregációval. Hogyan lehet vonzóvá tenni az iskolát a gyerekek, szülők számára a jó iskolai légkörrel, a befogadó gyakorlatokkal, a különleges programokkal és a nyelvtanulás lehetőségével. Az együtt-gondolkodás, a közös útkeresés sok energiát adott a csapatnak. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ellenállókból szövetségesekké segítsük azokat a pedagógusokat a tantestületben, akik nehezen ugorják meg a változás, változtatás akadályait.

70597690_2875627955799419_9013718435275735040_n.jpg

(Forrás: Facebook)

 

süti beállítások módosítása