Örökségi Éj magyar-lengyel együttműködésben
SZEMlélek 2019. szeptember 24.

Örökségi Éj magyar-lengyel együttműködésben

A térségben először, hagyományteremtő módon tartották az örökségvédelmi rendezvényt.

jaroslaw5.jpg

Meglepetésszerűen megjelenő szereplők, jelenetek, hangszeres, énekes és táncos produkciók, reflektoros szerkocsi, mazsorettek, hangos zene, fáklyás cserkészek, az óvárost bebarangoló sokaság: így zajlott Közép-Kelet-Európában először a francia mintájú Örökségi Éj (Nuit du patrimoine), amit a szeptember 21-22-i hétvégén tartottak Lengyelországban.

Az eseményt a magyar emlékekkel erősen átszőtt történelmű dél-lengyelországi Jaroslawban a helyi Kulturális és Oktatási Keresztény Központtal együttműködve a Budapest Világörökségéért Alapítvány által kezdeményezett PRO URBE Civil Európai Fórum rendezte. A tavaly az Európai Unió által is kitüntetett Fórum célja az izgalmas művészeti eseményekkel megelevenített közös építészeti örökségi értékekkel felerősíteni a társadalmi identitás-érzést, ami az örökségvédelem leghatékonyabb útja.

Az Örökségi Éj eseménye hagyományt teremtő népünnepéllyé vált Jaroslawban – s mintaadó lehet más történelmi városok számára is - adta tudtul a Budapest Világörökségéért Alapítvány.

(Forrás: MTI; fotó: wikipedia)

süti beállítások módosítása