Hamarosan hatalmas gleccser szakadhat a völgybe
SZEMlélek 2019. szeptember 26.

Hamarosan hatalmas gleccser szakadhat a völgybe

A leomlani készülő gleccser a Mont Blanc olaszországi, keleti lejtőjén található.

gleccser.jpg

Tíz napja megfigyeltük, hogy a gleccser egy része napi 50-60 centimétert tesz meg – közölte Raffaele Rocco, a Valle d’Aosta térségének katasztrófavédelmi felelőse a Mont Blanc egyik hatalmas gleccserének, a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén elhelyezkedő Planpincieux gleccsernek felgyorsult olvadása kapcsán.

Körülbelül 250 ezer köbméter jég szakadhat le róla – mondta, hozzátéve, hogy tudatában vannak a veszélynek és azon igyekeznek, hogy csökkentsék a károkat.

Mintegy nyolcvan másodperc alatt zúdulhat a jégtömeg a műútra – mondja a szakember – ezért a hatóságok minden nap ellenőrzik a gleccser ezen szakaszát.

Azt sajnos nem tudjuk előre megjósolni, mikor következik be az omlás. Közvetlen károk azért nem várhatók, mert nincsenek lakott területek ezen a területen, ám ekkora jégtömeg lezúdulása óriási zajjal és porral jár, tehát nem ajánlatos a közelben tartózkodni.

Courmayeur önkormányzata egy területéhez tartozó utat lezárt és néhány, ebben az időszakban lakatlan faházat kiürített, és kilátásba helyezte a völgyben elhelyezkedő mintegy húsz épület evakuálását.
 
(Forrás és fotó: tg24.sky.it)

süti beállítások módosítása