Leszállás után lehet majd kifizetni a menetjegyet Svájcban
SZEMlélek 2019. szeptember 26.

Leszállás után lehet majd kifizetni a menetjegyet Svájcban

Nem kell előre eldönteni, meddig akar utazni: a végén az okostelefon kiszámítja a viteldíjat.

villamos.jpg

Már kilencvenezren kipróbálták a rendszert, amit jövőre vezetnek be a tömegközlekedésben Svájcban. Olyan alkalmazásról van szó, amely kiszámolja, mennyibe is került az utazás a villamoson vagy az autóbuszon, és ez alapján vonja le a számláról az összeget.

A CH direkt szolgáltató gondol azokra is, akiknek nincs okostelefonjuk vagy nem szívesen használják azt másra, mint beszélgetésre. Ők továbbra is használhatják a tömegközlekedést előre megváltott papírjegyekkel vagy –bérletekkel, illetve adott esetben fizethetnek készpénzzel is.

Spontán utazás - a svájci közszolgálati cég reklámkampánya így nevezi, amikor az utas bármikor eldöntheti, meddig utazik, nem kell előre eldöntenie. Silvia Kandera a londoni Daily Mailnek azt mondta:
hároméves kísérletezés után jövőre már bevezethetjük az új rendszert Svájcban. Ezzel is megmutatjuk, hogy a tömegközlekedés mennyire alkalmazkodik a modern informatikához.

Az alkalmazások úgy működnek, hogy felszálláskor meg kell adni az okostelefonnak a megálló nevét, majd pedig a leszálláskor ugyancsak jelezni kell ezt. Az alkalmazás azután automatikusan kiszámolja a távolságot és levonja a pénzt a számláról.

De mi történik akkor, ha valaki potyázik, vagy egyszerűen csak megfeledkezik a fizetésről? Ez esetben az alkalmazás diszkréten, de határozottan figyelmezteti. Később lehet fizetni a megállóban, a lényeg, hogy az utas jelezze, utazása a tömegközlekedési eszközön véget ért.

Ez persze csak a feledékeny embereknél működik, a potyázókat itt is csak az ellenőrök kaphatják el. Svájcban egyébként a potyautas olyannyira ritka, hogy a szolgáltató társaság joggal bízhat abban, jövőre, amikor az alpesi állam a világon elsőként bevezeti, hogy csak leszálláskor kelljen fizetni a tömegközlekedésben, nem roppan bele anyagilag.

(Forrás: HVG; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása