440 pár magassarkú cipő
SZEMlélek 2019. szeptember 28.

440 pár magassarkú cipő

A családon belüli erőszak még mindig az egyik legnagyobb probléma a világon: nagyon sok nő szenved el bántalmazást a párkapcsolatában, s ez sok esetben halálhoz is vezet.


prc_86132414.jpg

Egy török művész és grafikus, Vahit Tuna az így életüket vesztő nőkről emlékezik meg egy nagyszabású kiállítással, melyet senki nem hagyhat figyelmen kívül: 440 magassarkú cipőt helyezett el Isztambul két épületén. Minden egyes pár cipő egy nőt szimbolizál, aki 2018-ban vesztette életét a párja tette által.

A kísérteties alkotás célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a házasságon, párkapcsolaton belüli  visszaélésekre, melyeket sokszor a szőnyeg alá söpörnek.

A kiállítás hozzávetőlegesen 260 négyzetméternyi külső falterületen terül el, akár egy non-profit művészeti platform.

Ahelyett, hogy munkáit az épületek belsejében jelenítené meg, fel akarta hívni azok figyelmét is, akik nem a művészetek rajongói, hanem átlagemberek. Ennek érdekében az alkotásait központi helyeken helyezte el, hogy minden járókelő számára látható legyen.

A művész motivációja az a szokás, hogy Törökország egyes részein az elhunyt cipőjét, rá emlékezve, otthonaik falán helyezik el.

Ugyanezt az elképzelést szem előtt tartva 440 pár fekete magassarkú cipőt választott a látványt és a szimbolikus jelentést szem előtt tartva.

A művész elmagyarázta a török médiában, hogy a sarkak a függetlenséget és az ellenszegülést szimbolizálják, vegyítve a női erővel és hatalommal.

Sérelmezte, hogy a bántalmazás miatt elhunyt nőknek nincs többé esélyük arra, hogy független életet éljenek.

- Azt akartuk, hogy mindenki lássa az alkotást, aki végighalad az úton, ezért nem zárt területen tartjuk a kiállítást - magyarázta a médiának. - Az a célja, hogy felhívja a figyelmet az áldozatokra és ezt materializálja emlékmű formájában. A kiállítás hat hónapig marad majd itt.

A törökországi We Will Stop Femicide Platform által közzétett jelentés szerint az egy év alatt meggyilkolt nők száma egyre emelkedik.

2017-ben 409 nő halt meg a párja keze által, ez a szám pedig 2018-ra 440-re növekedett. 2019 végére az adatok megmutatják, hogy ez a szám tovább emelkedik-e.

 

(Forrás: metro.co.uk)

süti beállítások módosítása