Megbukhat az amerikai elnök?
SZEMlélek 2019. szeptember 28.

Megbukhat az amerikai elnök?

Donald Trump felmentésének kezdeményezői szerint "nem szabad elhúzni a dolgokat".

trump_1.jpg

Demokratapárti törvényhozók bejelentették, hogy felgyorsítják az USA elnökének felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítása előtti vizsgálatokat, ennek jegyében három képviselőházi bizottság is idézéseket küldött kormányzati tisztségviselőknek.

A képviselőház hírszerzési, külügyi, továbbá ellenőrzési bizottságai büntetés terhe mellett kötelezték Mike Pompeo külügyminisztert arra, hogy mutassa be Donald Trump, az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani és az ukrán kormányzat közötti kapcsolatfelvételek dokumentumait.

– Nem szabad elhúzni a dolgokat - jelentette ki Nancy Pelosi, a demokrata többségű képviselőház elnöke szeptember 27-én. – Donald Trump nem hagy számunkra választási lehetőséget – fogalmazott a kaliforniai politikus, egyúttal megismételte egy nappal korábban kifejtett véleményét, miszerint az amerikai elnök "elárulta az esküjét, veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot és a választások tisztaságát".

A szövetségi törvényhozás jövő hétfőtől két hétig szabadságon van, ám a három parlamenti bizottság tagjai változatlanul dolgoznak, és jövő héttől kezdődően tervezik meghallgatni az amerikai külügyminisztérium öt tisztségviselőjét, köztük a pénteken lemondott Kurt Volkert, a külügyminisztérium ukrajnai ügyekkel foglalkozó különmegbízottját. – Sok a dolgunk. Meghallgatásokat, tanúvallomásokat tartunk és átvizsgáljuk a bekért dokumentumokat – nyilatkozta Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elnöke.

Amerikai lapértesülések szerint a vizsgálatok után a képviselőház leghamarabb október végén voksolhat az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításáról.

(Forrás: MTI, fotó: independetn.co.uk)

süti beállítások módosítása