Ivóvízválság fenyeget több ausztrál várost
SZEMlélek 2019. szeptember 29.

Ivóvízválság fenyeget több ausztrál várost

Az elhúzódó aszály miatt már attól tartanak, akár száznyolcvanezer ember is ivóvíz nélkül maradhat Ausztráliában.

aszaly2.jpg

A már tavaly óta aszállyal sújtott Ausztráliában több városban is attól tartanak, hamarosan elfogy az ivóvízkészletük – írja a Reuters. Például Guyra városa, ami az ország legnépesebb, dél-keleti részen fekvő államában, Új-Dél-Walesben található, azzal számol: már négyszáz nap múlva kifogynak az ivóvízből.

A város igyekszik erre felkészülni, például hamarosan fúrásba kezdenek, hátha találnak még vizet. A település polgármestere, Simon Murray amiatt aggódik leginkább, hogy nem csak a kétezer fős Guyra lesz érintett a problémában, hanem a régióból több város is.

Ezek a települések összesen 180 ezer embernek adnak otthont, vagyis elképzelhető, hogy egyszerre ennyi ember ivóvízellátását kell majd megoldani.

A régió legnagyobb városai – például a negyvenezer lakosú Dubbo, a huszonötezer fős Armidale és a hatvankétezres Tamworth is – azzal kalkulálnak: legkésőbb a jövő év közepére vagy végére kifogynak az ivóvízből.

Az előrejelzések szerint egyébként még legalább három hónapon át számítani kell arra, hogy folytatódik a száraz, forró időjárás Ausztrália keleti részén. Az aszályt részben az okozza, hogy a tenger felszíni hőmérséklete melegebbé vált, ami kihat az esőzésekre is.

(Forrás: azonnali.hu)

süti beállítások módosítása