Református templomban lesznek a katolikus misék Tatán
Gégény István 2019. szeptember 30.

Református templomban lesznek a katolikus misék Tatán

Felújítás segíti az ökumenikus közeledést.

tata1.jpg

– Nem tudok eléggé hálás lenni a történelmi jelentőségű befogadásért református testvéreinknek – így fogalmazott szeptember 29-én a tatai Szent Kereszt felmagasztalása templom katolikus egyházközségének plébánosa a szentmise végeztével. Ekkor jelentette be, hogy hamarosan másfél hónapon keresztül az épület renoválási munkálatai miatt új helyszínen fogják tartani a szentmiséket. A hétköznapi liturgiákat még valahogy meg tudják oldani, de a vasárnapi alkalmakon olyan sokan vesznek részt, hogy a közeli református templom lesz az a bizonyos "új helyszín".

Mindez nem csupán arra utaló szép gesztus, hogy a létező különbségek ellenére testvéri együttműködés jellemzi a helyi keresztény felekezeteket, hanem azt is érdemes megjegyezni, hogy miféle igény okozza ezt a sajátos helyzetet. Ma, amikor gyakorta esik szó üresedő templomokról, fogyatkozó hívő közösségekről, Tatán nem is egy katolikus templomban tapasztalható, hogy aki nem ér oda időben, annak már csupán állóhely marad.

Nem véletlenül: az érintett katolikus templom plébánosa például kifejezetten szívhez szólóan, fiatalosan, a fiatalok által is érthető nyelven, gyakran önkritikával isl élve közvetíti az evangéliumot. Meghívó, buzdító stílusa érthetően vonzó az Istennel kapcsolatot keresők, a hit útján járók számára - ezen a vasárnapon például olyan közvetlenséggel beszélt az angyalokról, ahogy mások a barátaikkal kapcsolatban osztanak meg érdekes történeteket.

Ez tehát egy olyan templom, amely élő közösség otthona, így valóban szükség van az épület megóvására, korszerűsítésére.

süti beállítások módosítása