Boldoggá avatják Stefan Wyszynski néhai lengyel bíborost
SZEMlélek 2019. október 03.

Boldoggá avatják Stefan Wyszynski néhai lengyel bíborost

Ferenc pápa elismert egy Stefan Wyszynski lengyel érsek közbenjárására történt csodát, és ezzel megnyitotta az utat a néhai bíboros boldoggá avatáshoz - adta hírül a vatikáni sajtóközpont.

stefan.jpg

Az egyházfő magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a szentté avatási kongregáció prefektusát, és engedélyezte újabb boldoggá avatási dekrétumok kihirdetését. A boldoggá avatás pontos helyszínét és dátumát a Vatikánban még nem közölték. Kazimier Nycz varsói érsek a lengyel közszolgálati televízió vatikáni tudósítójának csütörtökön azt mondta: szeretné, hogy erre Varsóban kerüljön sor Wyszynski bíboros halálának és temetésének évfordulóján, vagyis május végén.

A lengyelországi Zuzela faluban 1901-ben született Stefan Wyszynski a lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számít. 1948-ban lett Varsó és Gniezno érseke, Lengyelország prímása, 1953-ban avatták bíborossá, 1980-ban Varsóban hunyt el, három héttel a II. János Pál pápa elleni merényletet követően. Boldoggá avatási eljárása 2001-tól folyik a Vatikánban.

A vatikáni sajtó megemlékezése szerint Wyszynski bíboros elsőrendű szerepet töltött be a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben, és hozzájárult, hogy 1978-ban a lengyel Karol Wojtylát, vagyis II. János Pált választották meg pápának. Viszonyítási pont volt a katolikus egyház és a kommunista rendszer közötti kapcsolatok és Lengyelország történelmi eseményeinek alakulásában a hidegháború időszakában.

Az egyház és az állam viszonyában taktikai okokból személyesen vállalt bizonyos engedményeket, egyúttal nem tűrte a rezsimmel együttműködő békepapok tevékenységét, kiállt az ellenzék, a sztrájkoló munkások követelései mellett, kereste a feszültségek feloldását.

1950-ben, annak reményében, hogy sikerül megállítani az egyház ellen irányuló sztálinista megtorlást, Wyszynski prímás aláírt egy, a kommunista állam és az egyház viszonyáról szóló megállapodást. 1953-1956-ban internálták. Abban az időszakban dogozta ki a nemzet szellemi megújulásának programját, melyet az 50-es évek végétől a lengyel katolikusok kezdtek megvalósítani. 1956-ban, az akkori átmeneti lengyelországi politikai olvadás időszakában Wyszynski egy újabb, az egyház iránti engedményeket tartalmazó megállapodást írt alá az akkori lengyel kormányfővel, Wladislaw Gomulkával.

Emlékezetesnek számít az 1978-as pápaválasztás utáni jelenet, amikor az akkor 77 éves Wyszynski bíboros a Szent Péter téren térdre borult a frissen megválasztott II. János Pál előtt, aki a pápai trónusról felugorva elébe sietett, és átkarolta a lengyel egyházi vezetőt.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása