Drága majom képviselők
SZEMlélek 2019. október 03.

Drága majom képviselők

Banksy egy brit graffitiművész, aki egyben politikai aktivista is, de személyazonossága ismeretlen. A fekete humort keveri a graffitivel. Október elején kétmillió dollár körüli áron árverezi a mellékelt képét.

3627307620_3f4a7a9e6f_b.jpg

Banksy a bristoli undergroundból nőtte ki magát. Néha olvashatunk egy-egy fél mondatot róla, például Tristan Manco szerző és grafikus szerint Banksy 1974-ben született, és Bristolban, Angliában nőtt föl. Egy fénymásológép-szerelő fia. Hentesnek készült, de a „nagy bristoli aeroszol-bumm idején az 1980-as évek végén magával ragadta a graffitizés. Szakértők szerint stílusa Blek le Rat-hoz hasonló, aki 1981-ben Párizsban kezdett el stencilekkel dolgozni, és annak a Crass nevezetű anarchista-punk bandának volt a tagja, akiknek a nevéhez fűződik a londoni földalatti rendszer stenciles graffiti kampánya a ’70-es - ’80-as évek idején.

Műveit közterületeken, többnyire falakon teszi nyilvánossá, de installációkat is szokott készíteni. Művészeti aukcióvezetők is megkísérlik eladni műveit a helyszínen, és különféle botrányok kötődnek ezekhez az ügyletekhez, mint például a „Love is in the Bin”, a lufis lány, amit egy távirányítóval ledarált, miután egymilló dollárért megvették. Az árverést szervező  Sotheby's szakértői a történteket úgy értékelték, hogy Banksy nem elpusztította egy képét, hanem egy újat alkotott. Ezt végül a vevő is elfogadta, és kifizette az 1,04 millió fontot.

Banksy gyakorlatilag mindent megtesz azért, hogy felkeltse a nyilvánosság figyelmét. Szinte minden egyes alkalommal eseménnyé változtatja a művek megjelenését. A legutóbbi esemény a brit parlament festészetével kapcsolatos. A képen az összes ember csimpánzzá alakult át. Amikor a festményt 2009-ben bemutatták a nagyközönségnek, Question Time, a Kérdések órája volt a címe. 2019-ben Sotheby's bejelentette, hogy a képet október elején árverésre bocsátják, de a megfigyelők megjegyezték, hogy vannak bizonyos apró különbségek a Kérdések órája és a Devoted Parliament, Elkötelezett Parlament, az eladásra szánt mű között.

A korábbi képen mások voltak a fény viszonyok, valamint a csimpánzok egyikének a kezében levő banán alakja más most. Banksy hihetetlenül igényes művész, és a Sotheby's, az aukciósház sokat nyerhet a Devoted Parliament potenciális értékesítéséből. Az előrejelzés szerint 1,9 és 2,5 millió dollár között értékesítik majd.

(Forrás: observer.com és wikipedia.hu)

süti beállítások módosítása