50 éves a Monty Python
SZEMlélek 2019. október 07.

50 éves a Monty Python

A Monty Python öt brit és egy amerikai tréfamesterből állt. Terry Jones és Michael Palin az Oxfordi, Graham Chapman és John Cleese pedig a Cambridge-i Egyetemen tanult, ott találkoztak először.

2019100427.jpg

Eric Idle szintén Cambridge-ben tanult, egy évfolyammal alattuk. A műsorok szerves részét képező asszociációs montázsok, animációk kreátora, Terry Gilliam pedig amerikai származású.

Gilliam a tudatfolyamokhoz hasonlóan szürreális, gyors, stop-motion-szerű animációinak egyike, egy hatalmas láb a sorozat egyik védjegyévé vált. A bármit – bármilyen komoly dolgot – eltaposó láb motívumát Bronzino Allegória Venusszal és Cupidóval című 16. századbeli festménye ihlette, amelyen a több más alak mellett szereplő Cupido lába úgy látszik, mintha éppen eltaposna egy galambot.

50 évvel ezelőtt, 1969. október 5-én került adásba a BBC-n a Monty Python Repülő Cirkuszának első epizódja. A szériából öt éven keresztül további 44 epizódot vetítettek az Egyesült Királyságban. De nem csak ott, az alkotók abszurd humora ugyanis világszerte népszerű lett.

(Forrás: index.hu)

süti beállítások módosítása