A halálos áldozatok között civilek is vannak Szíriában
SZEMlélek 2019. október 10.

A halálos áldozatok között civilek is vannak Szíriában

Humanitárius katasztrófától tart az amerikai elnök és a brit miniszterelnök.

sziria.jpg

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében. A tárca egyelőre azt nem közölte, hogy a török csapatok hol lépték át a szíriai határt.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjújában nem árulta el, hány török katona vesz részt a szárazföldi műveletekben.
A hadműveletet délután a tüzérség és a légierő csapásméréseivel kezdődött meg a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

A francia L'OBS frissülő cikkében szerdán késő este már tizenöt halottról (közülük nyolc civil) és mintegy negyven sebesültről tudósított a szíriai emberi jogokat megfigyelő civil szervezetre (Observatoire syrien des droits de l’Homme (OSDH) hivatkozva.

A brit külügyminiszter szerint a térség destabilizálásának veszélyével jár a szíriai kurd erők ellen indított török hadművelet. Dominic Raab külügyminiszter a tárca által szerda este kiadott nyilatkozatában közölte: súlyos aggályai vannak Törökország egyoldalú katonai akciójával kapcsolatban.

Raab szerint a művelet a térség destabilizálása mellett csak még tovább mélyíti az emberi szenvedést, és alááshatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés eredményeit.
A brit külügyminiszter szerint a kollektív figyelmet az Iszlám Államra kellene összpontosítani. Dominic Raab hangsúlyozta: Törökország komoly nagyvonalúságról tett tanúbizonyságot a rengeteg szíriai menekült befogadásával.

Nagy-Britannia azonban nem fogja támogatni a menekültek visszatérését célzó terveket mindaddig, amíg nincsenek meg a feltételei a menekültek önkéntes és biztonságos hazatérésének - áll a szerdai nyilatkozatban.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök is tárgyalt szerda este telefonon a szíriai török offenzíváról, és mindketten súlyos aggodalmuknak adtak hangot a katonai akció és a humanitárius katasztrófa kockázata miatt.

(Forrás: MTI és L'OBS; fotó:leparisien.fr)

süti beállítások módosítása