Fiatal lányok küzdenek a gyermekházasság intézménye ellen
SZEMlélek 2019. október 10.

Fiatal lányok küzdenek a gyermekházasság intézménye ellen

Egy oktatásra és írástudásra fókuszáló non-profit szervezet segíti a nők és a lányok szerepének erősödését Ázsiában és Afrikában.

roomtoread1.jpg

Az Indiában élő lányok majdnem fele 18 éves kora előtt köt házasságot. 15 évesen Kamla Bish úgy tűnt, egy lesz közülük. Amikor apja elmondta neki, hogy hamarosan házasodnia kell, Kamla három napig éhségsztrájkkal tiltakozott. Végül sikerült meggyőznie a szüleit, hogy folytathassa tanulmányait a házasság helyett. Kamla most 24 éves, elvégezte a középiskolát, óvodapedagógus lett, és két éves továbbképzési programban vesz részt.

A szülei mára teljes mértékben támogatják a karrierjét. Ő volt az első lány a faluban, aki óvónő lett, azóta már heten követték ezen a pályán. Kamla anyja, Neema, így beszélt erről: Büszke vagyok a lányomra!

Hiszem, hogy az élet kihívásokat és lehetőségeket kínál – mondta a lány.

„Én a lehetőségeket választom és átlépem a határaimat.”

Kamlát a Room to Read non-profit szervezet segítette, amely ázsiai és afrikai lányok oktatásával és az írástudatlanok számának csökkentésével foglalkozik.

Geetha Murali, a szervezet vezérigazgatója is olyan indiai családból származik, ahol a gyermekházasság még egy generációval ezelőtt is teljesen elfogadott volt. Az anyja már visszautasította ezt az utat. „

–  Kamla harca akár az enyém is lehetne, ha az édesanyám nem kérdőjelezi meg a társadalmi normákat  mondta.

Anyja bátorsága által ösztönözve mostanra Geetha felügyeli a szervezet egyik programját, amit úgy terveztek meg, hogy segítse a lányok függetlenné válását olyan képességek megszerzésével, mint a tárgyalás, a döntéshozatal és valaminek a visszautasítása.

A programban alapvető szerepük van a mentorként alkalmazott helybéli nőknek, akik segítik a lányok iskolában maradását, tanulmányaik folytatását és azt, hogy képesek legyenek önálló döntések meghozatalára.

Minden alkalommal, amikor lehetőséget kapok, hogy elmenjek a programjainkra és folyamatában lássam az általunk végzett munkát, inspirációt kapok  mondta Geetha.

„Látom, hogy a családok egy generáción belül is képesek szakítani a rossz hagyományokkal és így teljesen megváltoztathatják az életüket.”

(Forrás:positive.news Kép: roomtoread.org)

süti beállítások módosítása