Stigmaellenes küzdelem a Lelki Egészség Világnapján
SZEMlélek 2019. október 10.

Stigmaellenes küzdelem a Lelki Egészség Világnapján

Megbélyegzettnek érzik magukat a pszichiátriai betegek.

depi.jpg
Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja, amit a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezett 1992-ben, hogy fölkeltsék a figyelmet a pszichiátriai betegek helyzetére, valamint hogy harcoljanak a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek ellen.
Magyarországon a mai napig tabu és stigma övezi a pszichiátriai betegeket, ezért kevés érintett vállalja a nyilvánosság előtt, míg külföldön szinte „divat diagnózis" jónéhány mentális probléma - állítja a Lelki Egészség Világszövetsége.
A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából.
A depresszió élete során megközelítőleg két és félmillió embert, a szkizofrénia százezer embert érint hazánkban és több mint nyolcezer fő él jelenleg is pszichiátriai otthonokban.
A Lelki Egészség Világnapja alkalmából pszichoszociális fogyatékosságban érintetteket hívtak közös gondolkodásra, eszmecserére helyzetükről, mindennapjaikról, a munka világáról, megbélyegzésről, és céljaikról kérdezték meg őket.
A válaszadók név nélkül elmondták, milyen belülről átélni, megtapasztalni azokat a mentális állapotokat, amiket a diagnózisok „takarnak" és sok esetben konkrétan el is takarnak.
A diagnózisokkal együtt járó stigmahatás következtében, láthatatlanná – rejtőzködő életmódba kényszerülővé – válnak a viselőik, akik olykor úgy érezhetik magukat, ahogyan József Attila, Köntösök című versében olvasható: „...remegni kell a vérsötét, gyökérző bánat köntösét... mi tapad, szorít, ölel, fújt és már, az emberrel szinte összenőtt..."
Milyen veled a társadalom? címmel a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum a honlapján tette közzé az exkluzív mikro-kutatás eredményét a hatékony stigmaellenes küzdelem szempontjairól.
(Forrás: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása