A pornóból szerzett tudás filmje
SZEMlélek 2019. október 11.

A pornóból szerzett tudás filmje

Hartung Attila, Fomo, megosztod és uralkodsz című filmjének premiere után vagyunk.

fomo.jpg

Filmtekercs: „Egy forró májusi napon valahol a Déli Pályaudvar környékén egy érzéki pillantás és kétértelmű mosoly fölött olvasom a klímaberendezés plakátján a feliratot: „élvezem, ha csapja nekem a szelet”. Nyár, valahol a város szélén: egy viaszbaba arcú lány, mandulaszemekkel csábos pillantással teszi fel a kérdést – elég szép vagyok-e, hogy elkezdjek ismerkedni a legújabb társkeresőn, ahol egy fotóm alapján dől el, mennyit érek? Mi folyik itt? Hol tévesztettünk irányt?

Gergő átlagos gimnazista srác, aki baráti körével polgárpukkasztó, kattintásvadász videókat készít, melyek bepillantást engednek a 21. századi kamaszok határfeszegetéseibe: tanórán piálnak, pórázon vezetik egymást az utcán, hangoskodnak a villamoson, ismeretlen lányok fenekét taperolják. Egy házibuliban Gergőt falhoz állítják barátai: vegye videóra, ahogy magáévá teszi eszméletlenre itatott évfolyamtársát, Lillát, így teljesítve a kihívást, ami elől korábban megfutamodott.

A felelősség minket terhel, akik felszólalhatnánk a pornókultúra ellen, mégsem teszünk semmit. Minket, akik látjuk, hogyan mérgezi az Instagramra feltöltött hétköznapinak titulált, agyonretusált fotók a lányok önképét.

Minket, akik hajlandóak vagyunk elfogadni a szépségipar legnagyobb hazugságát, hogy az emberi test egy folyamatos javításra szoruló félkész termék, amit plasztikai műtétekkel és kozmetikai eszközökkel kell fejleszteni… Észre sem vesszük, hogy az online pornót terítő legnagyobb cég több profitot termel, mint Hollywood. Minket, akik elfogadjuk, hogy a szex alanyi jogon jár nekünk és ehhez pénzért bármikor igénybe lehet venni nőket.”

„Látjuk és érezzük a fiúk állatias ösztöneit, és látjuk, ahogy emberségük álarcát levetik, hogy megfeleljenek a 21. századi férfi macsó, nőcsábász ideájának. Látszólag egyértelmű olvasatot kínál a FOMO, amennyiben üzenetét a nők elleni szexuális erőszak brutálisan erős bemutatására egyszerűsítjük, ám a film ennél tovább megy. Rendszerszintű kérdéseket tesz fel.”

Kinek a felelőssége, hogy a fiataloknak készült videoklipekben végletekig szexualizált nők vonaglanak? Kinek a felelőssége, hogy a fiatalok legálisan videóra vett nemi erőszakból (pornó) szerzik tudásukat a párkapcsolatokról és a szexről? A 16 éves Lilláé, aki engedett a csoportnyomásnak, jóval többet ivott, mint kellett volna és megerőszakolták?  A 16 éves Gergőé, aki társai nyomására elkövetett valamit, ami a pornókultúrában (a kölcsönösség hiánya, a partner ellenkezésének figyelmen kívül hagyása, a szexuális teljesítmény, mint legfőbb érték) mindennapos? Nem."  (Dunai Marcell)

Hartung Attilától megtudjuk, hogy nem volt könnyű a forgatás:

„A főszereplő, Yorgos Goletsas nehezen bírta a legnehezebb jeleneteket. Egy ponton túl nem volt hajlandó megcsinálni, annyira kivolt... Komoly lelkiismeret-furdalása volt neki és a többi srácnak is. Van például egy hajléktalanokkal forgatott jelenet, ahol a Bouquet Gergő alakította srác pénzt kínál egyiküknek, ha cserébe táncolni kezd, majd megjelenik egy férfi (Hajduk Károly), aki felpofozza. A Gergő minden felvétel előtt odament hozzá, hogy ő rendes srác, nem bántana senkit, ez csak egy szerep…" (24.hu)

(Forrás: Filmtekercs.hu, 24.hu)

süti beállítások módosítása