Emberséges közéletet!
SZEMlélek 2019. október 11.

Emberséges közéletet!

A SZEMlélek értékmagazin szerkesztőségének nyilatkozata a köz szolgálatáról és mindennapi választásainkról.

embersegeskozelet.jpg

Választásra készül az ország. Az ilyen készületek időszaka, a kampány sajnos korábban sem nélkülözte hazánkban az etikátlan eszközök alkalmazását, az elmúlt hetekben, napokban azonban minden eddiginél mélyebbre süllyedt a közéleti megnyilvánulások - és meg nem nyilvánulások - szintje. Oda, ahol már nehezen beszélhetünk józanságról, emberségről, s amely szint egyben tükröt is tart társadalmunk elé: a közbeszéd aktuális témavilága csupán az okozat, a kiváltó okokkal való szembesülés ennél is fájdalmasabb.

Ami velünk most történik, nem magánügy. Különösen akkor nem, ha a keresztény jelző nem csupán időnként kerül elő politikai szereplők részéről, hanem rendszerszintű hivatkozási ponttá teszik országunk vezetői. Ez a jelző, ez a név kötelez.

A jelen helyzetben arra, hogy ne maradjunk szótlanok, ne nézzük tétlenül azt a folyamatot, amely ördögi spirálként egyre inkább megpróbálja lealjasítani a bennünk élő teremtményi méltóságot.

Politikai választásokat viszonylag ritkán tartanak, azonban minden új nap, minden élethelyzet választás elé állít bennünket: a jó irányba indulunk el, vagy a rossz felé? Visszaélünk-e a nekünk megszavazott bizalommal, vagy hűen képviseljük azokat, akikért felelősek vagyunk? Építünk, vagy rombolunk? Akár azzal is, amit beengedünk az életünkbe, amit megosztunk másokkal, ahogyan valamiről beszélünk, vagy nem beszélünk...

Hiszünk benne, hogy az emberség olyan egyetemes érték, amely mindannyiunk közös kincse. Felette áll pártoskodásnak, a szekértáborok logikájának, a földi megmérettetések során elért győzelemnek vagy veszteségnek. Ez az emberség a mai magyar közéletben súlyosan megsérült, védelemre szorul.

Arra hívunk meg mindenkit, aki egyetért velünk, hogy ossza meg ezeket a gondolatokat felebarátaival, induljanak értékes párbeszédek arról, hogy milyen társadalmat szeretnénk építeni, védelmezni, s ne engedjük, hogy a gonoszságot, a bűnök elkövetését bárki relativizálhassa!

Nem várhatunk másokra: köteleződjünk el bátran, határozottan az emberség alapértékei mellett, ennek mentén hozzunk döntéseket akár választások idején, akár mindennapi élethelyzeteink során!

Egyúttal arra kérjük azokat, akiknek a társadalom közössége a politikai választások által bizalmat szavaz, hogy tartsanak önvizsgálatot, őszintén nézzenek szembe még a közvélemény előtt nem ismert cselekedeteikkel is, és az ebből a szembenézésből fakadó emberséges döntéseikkel járuljanak hozzá társadalmunk közös szolgálatához – hiszen ez a valódi értelme a köz szolgálatának!

A közélet irányítóitól a választópolgárok azt várják, hogy orvosai legyenek a társadalmi sebeknek, ne pedig előidézői.

Arra kérjük politikusainkat, hogy valóban bennünket képviseljenek, a mi hangunkon szóljanak, így méltók lehessenek a "képviselő", "polgárok mestere" megnevezésekre.

a SZEMlélek értékmagazin szerkesztősége

(Illusztráció forrása: stevenhpape.blog)

süti beállítások módosítása