Legyen vége az ideológiai gyarmatosításnak!
SZEMlélek 2019. október 12.

Legyen vége az ideológiai gyarmatosításnak!

A napokban zajlik az Amazóniai szinódus a Vatikánban, az ott elhangzottakból idézünk néhány megfontolandó gondolatot.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422_1_1.jpeg

Lábujjhegyen közeledünk az Amazonas-vidéki népekhez, tiszteletben tartva történelmüket, kultúrájukat, helyes életmódjukat [buen vivir], a szó etimológiai értelmében, nem pedig abban a szociális értelemben, amelyet sokszor adunk neki, mert a népeknek saját identitása van... És ideológiai gyarmatosítástól mentesen közelítünk, hiszen az elpusztítja vagy csökkenti a népek egyedülállóságát.

Manapság olyan gyakori ez az ideológiai gyarmatosítás.

És vállalkozói törekvés nélkül közelítünk, nem akarjuk előregyártott programokkal „megfegyelmezni” az Amazonas-vidéki népeket, nem akarjuk megfegyelmezni történelmüket, kultúrájukat. Nem! Nem törekszünk az őshonos népek „háziasítására”. Amikor az Egyház megfeledkezett erről, arról tudniillik, hogy miként kell közelednie egy néphez, akkor nem ágyazódott be annak kultúrájába, sőt bizonyos népeket meg is vetett. És mennyi melléfogás történt, amelyek felett ma siránkozunk! ...A „homogenizáló” központosítás nem hagyta megmutatkozni a népek kultúrájának valódiságát... Aztán ott van a megvetés. Tegnap nagyon elszomorított, amikor itt, benn gúnyos megjegyzést hallottam arról a jámbor férfiról, aki tolldísszel a fején hozta a felajánlási adományokat [a misén]. Mondjátok meg: mi a különbség, ha valaki indián fejdíszt hord, vagy ha „tricorniót” [18. században használt háromágú papi kalap], melyet a kúria hivatalainak némely tisztviselője használ – ezek a gondolatok Ferenc pápától származnak.

Egy Nobel-békedíjas klímakutató, Carlos Alfonso Nobre figyelmeztetett: hamarosan visszafordíthatatlan lesz az őserdő pusztulása. A világ harmadik legnagyobb vízi erőműve Belo Montéban működik, a környék természeti pusztulását és a lakosság szenvedéseit a püspök saját szemével látta. Egyes szinódusi atyák ökológiai gyilkosságról beszéltek és bűnnek tartják a teremtett világnak okozott károkat.

Erwin Kräutler osztrák származású amazóniai püspök meggyőződése:

az Eucharisztia előbbre való a cölibátusnál.

A 80 esztendős Erwin Kräutler püspök Ausztriában született, de 26 éves kora óta Amazóniában él. Harminc éve testőrök vigyáznak testi épségére, ugyanis védi az őslakosokat és az őserdőt. – Az Amazonas-térségében több ezer közösség egyszer-kétszer jut az Oltáriszentséghez évente, pedig az a keresztény élet számára meghatározó jelentőségű. Nemcsak Isten szavára van szükségük, hanem az Eucharisztiára is. Fennáll a veszély, hogy a papi nőtlenséget az Oltáriszentség elé helyezzük. Az Úr az utolsó vacsorán azonban azt mondta: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Arról se feledkezzünk el, hogy a pap nélküli közösségek kétharmadát nők koordinálják. Sok szó esik a nők érvényre juttatásáról, de konkrétumokra van szükség.

(Forrás: magyarkurir.huhttps://www.vaticannews.va)