Végső búcsút vettek Karel Gott énekestől
SZEMlélek 2019. október 12.

Végső búcsút vettek Karel Gott énekestől

Állami tiszteletadást kapott az 50 milliónál több albumot eladó "Istentől kapott páratlan tehetségű" cseh művész, aki leukémiában hunyt el 80 évesen.

gott.jpg

Halála miatt szombaton Csehországban országszerte félárbócra engedték a nemzeti lobogókat és a kitűzték a fekete lobogót a hivatalokra, középületekre. Az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházban tartották. A gyászmisét Dominik Duka prágai érsek, bíboros, a cseh katolikus egyház feje mutatta be.

Karel Gott fehér rózsákkal borított koporsója szombaton a Szent Vitus-székesegyház főhajójában az oltár előtt volt felravatalozva.

Jirina Bohdalová neves cseh színésznő búcsúbeszédében Karel Gott "Istentől származó páratlan tehetségét", rendkívüli szorgalmát emelte ki, s szerinte az énekes dalai életkedvet adnak az embereknek. Dominik Duka leszögezte: Karel Gott olyan értékeket vallott magáénak, amelyek szebbé és gazdagabbá teszik az emberi életet.

A gyászszertartást a cseh közszolgálati és a legnagyobb kereskedelmi televíziók élőben közvetítették, több ezer érdeklődő pedig a várudvarokon felállított nagyméretű képernyőkön követhette figyelemmel a misét.

Milos Zeman államfő közölte: a legmagasabb cseh kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet adományozza Karel Gottnak.

A prágai polgármesteri hivatal pedig bejelentette, hogy utcát, teret vagy metróállomást kíván elnevezni Gottról. A beérkező javaslatokat a hivatal három hónapon belül ígéri kiértékelni, s az önkormányzati képviselő-testület elé terjeszteni döntéshozatalra.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, 60 éves pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik.

(MTI)

süti beállítások módosítása