Lengyelország is választ
SZEMlélek 2019. október 12.

Lengyelország is választ

Az előző, 2015-ös parlamenti választásnál is magasabb lehet a részvételi arány a vasárnapi lengyel parlamenti választáson a lengyel országos választási iroda vezetője szerint.

lengyelvalaszt.jpg

Magdalena Pietrzak a Radio Zet kereskedelmi rádiócsatornának nyilatkozva rámutatott: a részvételi arány már a májusi európai parlamenti választáson is közel duplára (45,7 százalék) nőtt a korábbi, 2014-es szavazáshoz képest.

A rendszerváltás óta a tizedik parlamenti választást tartják vasárnap Lengyelországban. Leszámítva az első, részben szabad 1989-es választást, amelyen 62,7 százalékos volt a részvételi arány, a legtöbben eddig a 2007-es parlamenti választásokon szavaztak (53,9 százalék). A legutóbbi, 2015-ös választáson is viszonylag magas, közel 51 százalékos volt a szavazási hajlandóság.

A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg. Felmérések szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ismét abszolút többségre tehet szert, rajta kívül három vagy négy ellenzéki tömörülés juthat be a parlamentbe.

(Forrás MTI, fotó: euractiv.com)

süti beállítások módosítása