Ferenc pápa új szenteket avatott
SZEMlélek 2019. október 13.

Ferenc pápa új szenteket avatott

Vasárnaptól öt új szentje van a katolikus egyháznak.

ot_uj_szent.jpg

Ferenc pápa a Vatikánban szentté avatta John Henry Newman angol bíborost, a brit kereszténység egyik legnagyobb alakját, az olasz Giuseppina Vannini (1859-1911) nővért, aki vallási rendet alapított, az indiai Mariam Mankidiyan (1876-1926) nővért, aki a szegényeket segítette, a brazil Dulce Lopes Pontes (1914-1992) nővért, aki a munkások nevelésének szentelte életét, és a svájci világi ferences Marguerite Bays-t (1815-1879), aki nem volt egyházi ember, de testén megjelent Krisztus öt stigmája.

ot_uj_szent1.jpg

Az öt új szent arcképét a Szent Péter-bazilikára helyezték, a szertartást több ezer zarándok követte a helyszínen.

Beszédében Ferenc pápa a hit útjának szakaszairól, a kérésről, az együtt haladásról és a hálaadásról elmélkedett, és azt is mondta: minden embernek meg kell menekülnie a bizalomhiánytól, a félelmektől és a rabszolgaságuk okozta függőségtől.

Az eseményen részt vett a brit trónörökös, az anglikán egyház leendő vezetője, Károly herceg is, mert Newman bíboros több mint 40 éve az első brit, akit szentté avattak. Az anglikán teológus 1845-ben tért meg a katolikus egyházba. 2010-ben XVI. Benedek pápa avatta boldoggá.

A trónörökös "nagyszerű britnek, nagyszerű egyházi embernek és most már mondhatjuk, hogy nagyszerű szentnek" nevezte Newmant, hozzátéve, hogy "akármiben is hiszünk, akármilyen is a tradícióink, csakis hálásak lehetünk Newmannek azokért a katolikus hitben gyökerező adományokért, amelyeket megosztott a társadalommal".

(Forrás: reuters.com, fotó: vaticannews.va)

süti beállítások módosítása