Jelentős változásokat hozott az önkormányzati választás
SZEMlélek 2019. október 14.

Jelentős változásokat hozott az önkormányzati választás

A szavazók akarata újrarajzolta a magyar politikai térképet.

onkorm.jpg

A vasárnap egyik nagy kérdése volt, hogy a voksolás előtti utolsó napokat erőteljesen tematizáló győri polgármesteri botrány milyen hatással lesz a kormánypárt eddigi domináns közéleti jelenlétére. A válasz különlegesen alakult: Győrben hajszálnyira ugyan, de nyert Borkai Zsolt (egy civilnek titulált, ám vélhetően épp a szavazók megzavarását szolgáló álcivil alakulat segítségével), ugyanakkor országosan rengeteg fontos pozícióba a helyi ellenzéki összefogások jelöltje került.

Így több ideje marad például mostantól a családjára Tarlós István eddigi budapesti főpolgármesternek, miután Karácsony Gergelyre közel 50 ezerrel többen szavaztak, mint rá. Budapest kerületeinek többségében szintén veszített a kormánypárt jelöltje: csupán 3 budai polgármestert ad mostantól a Fidesz-KDNP, Pesten ez a szám 4 fő, a fővárosi közgyűlésben ugyancsak kényelmes többsége lesz a kormánypárt szempontjából ellenzéki képviselőknek (további 2 kerületben olyan független jelölt nyert, akit a kormánypárt támogatott). Érdekesség, hogy a belvárost kivéve gyakorlatilag csak peremkerületekben lesz nem összefogás-párti a polgármester.

Mindezzel együtt továbbra is erős a Fidesz-KDNP bázisa, de egyértelműen vidékre koncentrálódik az ilyen vonatkozású pártszimpátia: mind a 19 megyei közgyűlésben a kormánypárt képviselete került többségbe. A megyei jogú városok többségének vezetését is megtartotta a Fidesz-KDNP, ugyanakkor érzékeny veszteséget jelenthet az ő szempontjukból, hogy Szeged mellett a többi között Pécs, Miskolc, Szombathely, Tatabánya, Eger és Dunaújváros sem kormánypárti vezetőt választott. Hódmezővásárhelyen pedig nem csupán ismét nyert Márki-Zay Péter, hanem a polgármester szempontjából ellenzéki képviselői többség is partnerire változott.

(Képek forrása: ittlakunk.hu, turizmus.com)

süti beállítások módosítása