Keresztényeket is ölnek a törökök Szíriában
SZEMlélek 2019. október 14.

Keresztényeket is ölnek a törökök Szíriában

Azt a kurd politikust szintén kivégezték, aki az arabok, a keresztények és a kurdok megbékéléséért fáradozott.

sziria_1.jpg

– Nem értettem egyet azzal, hogy ebben az ügyben az Európai Unió nyilatkozatot adjon ki, ezt valóban blokkoltuk is sokáig – ezek Szijjártó Péter miniszter szavai, az érintett nyilatkozat pedig egy figyelmeztetés lett volna Törökország részére az általuk nemrég megkezdett szíriai hadművelet kapcsán.

Ezen hadművelet egyik áldozata a 35 éves Hevrin Khalaf, akit török katonák az autójából rángattak ki, majd agyonlőtték, noha a hölgy fegyvertelen volt. A Szíriai Jövő Pártjának főtitkára az arabok, a keresztények és a kurdok megbékélésén fáradozott, kivégzését a török sajtó "sikeres hadműveletnek" nevezte – Brett McGurk, az amerikai elnök korábbi különmegbízottja pedig háborús bűnnek.

Az áldozatok listájára sok-sok nevet felírhatnánk, de biztosan ott szerepel immár In Qamishli és felesége, valamint egy meg nevezett civil szíriai személy is. Mindhárman keresztények.

A gyilkosságokról a Christianity Today számolt be az IDC szervezetre hivatkozva.

– Úgy érezzük, ezek a támadások azt üzenik számunkra, hogy tűnjünk innen, mert Törökország menekülteket akar ide telepíteni. Mindez etnikai tisztogatásnak tűnik - nyilatkozta Bassam Ishak, a szírek nemzeti tanácsának elnöke az offenzíváról, amelynek civil áldozatai között gyermekek is vannak.

Ahol nem olvastunk minderről, az a magyar kormány által szponzorált "üldözött keresztények mellett kiálló" honlap. Nem biztos, hogy az információ hiánya szoros összefüggésben van a külügyekért felelős miniszter állásfoglalásával: úgy tűnik, idén szeptember 9. óta egyáltalán nem frissült az oldal, noha a fenntartó 777 Közösség Egyesület tavaly 27,2 millió forintos támogatást kapott erre a célra a magyar kormányzattól.

Pedig, amint látható, a keresztények és más személyek üldözése nem szűnt meg a világban. Már az is nagy előrelépést jelentene a pozitív irányba, ha nem akadályoznák politikusaink a határozott elutasító fellépést az ilyen bűncselekményekkel szemben. És még csak nem is kerülne semmibe.

(Nyitókép forrása: charismanews.com)