150 éve született Tornyai János festőművész
SZEMlélek 2019. október 16.

150 éve született Tornyai János festőművész

Festőszimpóziummal folytatódik a Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi programja, a találkozón hét művész vesz részt, az elkészült alkotásokat egy januárban nyíló tárlaton ismerheti meg a közönség.

image002.jpg

A hódmezővásárhelyi születésű Tornyai János alföldi festőink egyik kiváló képviselője az erdélyi származású, majd Baján megtelepedő Nagy Istvánnal, s a szintén erdélyi származású, majd Szentesen megtelepedő Koszta Józseffel együtt. Mind Koszta, mind Tornyai eleinte Munkácsy lírai realizmusát követi, majd kialakul egyéni stílusuk. Tornyai János születésének 150. évfordulója alkalmából egész évben kiállításokkal emlékeznek városuk festőjére.   

Képiró Ágnes, a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum művészettörténésze közölte, a huszadik alkalommal megszervezett festőszimpózium szakmai rendezvényeinek elsősorban a MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepe ad helyet, de a nagyközönség számára is nyitott programokkal is várják október 24-ig az érdeklődőket.
A résztvevők között van az idei őszi tárlat fődíjasa, Szabó Klára Petra, a vásárhelyi alkotókat képviseli Kéri László és Sonkoly Tibor festőművész, Budapestről érkezett Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára, valamint Szolnokról csatlakozott a szimpóziumhoz Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.
A közös alkotás és eszmecsere mellett a résztvevők ellátogatnak Csomorkányra és Mártélyra. Vasárnap Rózsa Luca Sára, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert művésze tárlatvezetést tart a Tornyai János Múzeumban látható Thy will be done című egyéni kiállításán. Október 22-én pedig az Alföldi Galériában - az őszi tárlat alkotásai között - tartanak kerekasztal-beszélgetést Festészet ma címmel.
A szimpózium alatt készült alkotásokból válogatva Tornyai János születésének 151. évfordulóján, a Tornyai-emlékév zárásaként január 18-án nyílik kiállítás a múzeumban, és a szimpózium alkotóinak egy-egy művével gyarapodik majd a közgyűjtemény.
A Tornyai János születésének évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében tudományos és ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek, kiadványok jelennek meg, Gyönyörködő lélekkel festeni címmel pedig szeptember közepéig gyűjteményes kiállítás mutatta be a festőművész alkotásait a városi múzeumban.

(Forrás: MTI)

 

süti beállítások módosítása