Megduplázódott a sikeres újraélesztések száma
SZEMlélek 2019. október 16.

Megduplázódott a sikeres újraélesztések száma

Ma, az Újraélesztés Nemzetközi Napján 136 mentőállomás nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

reani1.jpg

Az Országos Mentőszolgálat kiemelt figyelmet fordít a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztésére, amiért az elmúlt időszakban számos kampányt is indítottak.

Életveszélyben, újraélesztés esetén a túlélési esélyeket az elsősegélynyújtás, a gyorsan megkezdett mellkasi nyomások szakszerűsége határozza meg. Néhány egyszerű mozdulattal bárki lehet életmentő. A tudás könnyen megszerezhető, azon kívül csak némi bátorság szükséges, hiszen a legrosszabb az, ha nem teszünk semmit.

omsz_1.jpg

Az újraélesztés világnapjához kapcsolódóan Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a jövő évben 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására - ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a laikus életmentés, az újraélesztés tanulható, és egy felsős diák már rendelkezik kellő fizikai erővel, bátorsággal, fegyelmezettséggel ahhoz, hogy adott esetben segíteni tudjon egy másik emberen.

A mentőszolgálatnak köszönhetően Magyarországon van már hagyománya a laikus életmentésnek, és fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. Ezért indítják el a 7. évfolyamos diákoknak az újraélesztés oktatását. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta: a mentőszolgálat évente 8 ezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel, és a különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma.

A mentők a Hősképzéseken minden hónapban várják az érdeklődőket, a nyitott mentőállomások listáját pedig ide kattintva érhetik el.

(Forrás: MTI, mentok.hu)

süti beállítások módosítása