Viharsorompó védi Hollandiát az emelkedő tenger ellen
SZEMlélek 2019. október 16.

Viharsorompó védi Hollandiát az emelkedő tenger ellen

A világtenger szintje 3,6 millimétert emelkedett az elmúlt egy évben. Az emelkedést gyorsítja a szárazföldi jégtakaró olvadása és az óceánok vizének melegedése. A világ legnagyobb viharsorompója Hollandia déli részén, Maeslantkeringnél épült. 

808x456_cmsv2_3ca9e05d-781b-56dd-b335-40c57df5d64d-4217324.jpg

22 magas acélszerkezet, Hollandia mélyen fekvő területeinek jelentős részét védi a víz betörésétől viharok idején.

Jeroen Kramer, Het Keringhuis kommunikációs referense: "Amikor vihar jön, a tengervíz egyre magasabbra csap. Ha 3 méternél nagyobb az emelkedés, az már veszélyezteti Rotterdamot, és be kell zárni a hullámsorompót."

Rotterdam mellett számos más települést és termőföldeket véd a viharsorompó.

Eddig csak kétszer kellett teljesen bezárni a gátat. A világtengerek szintjének emelkedésével arra számítanak, hogy gyakrabban kell bezárni a sorompót.

A kikötői forgalom kiesése naponta 10 millió eurós veszteséget okoz, ha bezárják a gátat. A kikötők igyekeznek alkalmazkodni, és olyan parti létesítményeket építeni, amik a változó helyzetben is használhatók lesznek.

Rotterdam gátakat és árkokat létesített a víz visszatartására. Már tesztelik az első megoldásokat, amik a nyílt tenger elérését teszik lehetővé a későbbiekben.

Jorg Pieneman, Rotterdam klímaügyi tanácsadója: "Rotterdamban tényleg érzékeljük a tengerszint emelkedését. Víztározókat építettünk, mert minden esőcseppet, ami leeseik, át kell pumpálnunk az óceánba, másként a városban rekedne."

(Forrás: Euronews.com)

süti beállítások módosítása