Százmilliókból készül a titokzatos "Aranyvonat"
SZEMlélek 2019. október 18.

Százmilliókból készül a titokzatos "Aranyvonat"

Egyelőre nem világos, mi a pontos cél a jövőre elkészülő szerelvénnyel, amelynek elődje a "Szent Jobbot" szállította.

aranyvonat.jpg

Sajtóinformációk szerint mintegy 330 millió forintba kerül annak a különleges vasúti kocsinak az elkészítése/felújítása, amely az 1938-ban Magyarországot bejáró ereklyeszállító vagon mintájára készül.

Hogy pontosan mi a cél a sajátos közlekedési eszközzel, nem teljesen világos, mert noha gyanús az egybeesés, hogy 1938 után épp 2020-ban rendeznek Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hazánkban, ennek a rendezvénynek a hazai titkársága azt válaszolta a Népszava érdeklődésére, hogy nincs közük az ereklyeszállító kocsihoz.

Hivatalosan a Magyar Nemzeti Múzeum szerepel a közbeszerzési értesítőben ajánlatkérőként, ám a felhasználással kapcsolatos válaszadásra szerintük az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogosult. Ők csupán azt közölték, hogy "a rekonstruált díszvagon bemutatására várhatóan 2020 első felében kerül majd sor, ezt követően a nagyközönség is megtekintheti". De hogy lesz-e országjáró körút jövőre, milyen eseményen találkozhatunk majd a vasúti kocsival, tervezik-e szállítani vele a Szent Jobbot – ezekre a kérdésekre nem reagált hetek óta a minisztérium.

A Népszava szerint egyébként utóbbi felvetés kapcsán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyénél tudnak ilyen törekvésről, de "szeretnék minél távolabb tartani magukat tőle".

Nem ez az első jele annak, hogy

a magyar kormány amolyan "önjelölt társrendezőként" próbál élni a 2020-as katolikus világtalálkozó adta lehetőségekkel, függetlenül a valódi szervezőktől.

A történet például sok hasonlóságot mutat a csepeli "katolikus stadion" megépítésének szándékával, amelyre 5 milliárd forintot irányzott elő a kormány, kedvezményezettként az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét jelölték meg. Akik viszont se nem kérték ezt, nem is tartottak igényt ilyen épületre – ráadásul Csepel területe a Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik.

(Források: Index, HVG, Népszava, kozbeszerzes.hu, nyitókép: Jezsuita Levéltár/Fortepan)

süti beállítások módosítása