Holnap végső nyughelyére helyezik Romániában Ilona anyakirályné földi maradványait
SZEMlélek 2019. október 18.

Holnap végső nyughelyére helyezik Romániában Ilona anyakirályné földi maradványait

37 éve száműzetésben hunyt el Ilona anyakirályné.

a_1.jpg
Több mint hét évtizeddel elűzetése után pénteken hazaszállították  Romániába a Svájcban elhunyt Ilona román anyakirályné földi maradványait.
A román királyi házat vezető Margit hercegnő, a "román korona őre" döntésének megfelelően Románia utolsó uralkodója, I. Mihály király anyjának maradványait a Curtea de Arges-i új érseki és királyi ortodox székesegyházban szombaton helyezik végső nyugalomra.
Ilona görög és dán királyi hercegnő 1896. május 3-án született Athén mellett, I. Konstantin görög király és Zsófia porosz királyi hercegnő gyermekeként. Viktória brit királynő dédunokája és I. Miklós orosz cár ükunokája Károly román trónörökös herceghez ment feleségül 1921-ben, az anyakirályné címet pedig 1927-ben kapta, amikor fia, az akkor ötéves Mihály első ízben lett Románia uralkodója.
I. Mihály második (1940-1947) uralkodásának a kommunisták vetettek véget. Amikor a trónról lemondatták és elűzték, Ilona anyakirályné vele együtt hagyta el az országot, ahova többé nem térhetett vissza. A Lausanne-ban 1982-ben elhunyt görög királyi hercegnő és román anyakirályné maradványait a román légierő repülőgépe szállította pénteken Bukarestbe, ahol katonai tiszteletadással fogadták.
Koporsója előtt román állami vezetők - többek között Viorica Dancila ügyvivő miniszterelnök, Ludovic Orban kormányfőjelölt, több kormánytag, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, a római katolikus, görög katolikus püspökök, örmény, izraelita és muzulmán egyházi vezetők rótták le kegyeletüket. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletén külföldön tartózkodó Klaus Iohannis román államfő az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetében történelmi igazságtételként, a hazafiságot, a nemzeti identitás helyreállítását szolgáló "szükséges" gesztusként értékelte az anyakirályné maradványainak hazahozatalát és újratemetését.
"A második világháború idején az anyakirályné eltökélten szerepet vállalt az üldözött zsidók és romák megmentésében. Önfeláldozásáért, az elnyomottak védelmezéséért posztumusz a Népek Igaza címmel tüntették ki. A száműzéssel sem tudták lelkileg eltávolítani Romániától, mindvégig kitartott fia, I. Mihály király és a román nép mellett" - írta megemlékezésében a román államfő.
A koporsót szállító gyászmenet rövid kitérőt tett Ilona anyakirályné egykori lakhelyénél, a bukaresti Erzsébet-palotánál, majd Curtea de Arges, a Bukaresttől 150 kilométernyire északnyugatra található - több középkori havasalföldi fejedelem székhelyéül szolgáló - kisváros felé indult, amely a 20. században a román királyi család temetkezési helyévé vált. Románia utolsó uralkodója, I. Mihály király két éve, 93 éves korában hunyt el.
Románia 1944-es "kiugrásában" - vagyis az átállásban az antifasiszta koalíció oldalára - fontos szerepet játszó, az országa iránt száműzetésében is elkötelezett, Románia európai és euroatlanti integrációja mellett következetesen kiálló Mihály király hatalmas népszerűségnek örvendett Romániában.
I. Mihály király földi maradványait szintén Curtea de Argesen temették el.
(Forrás: MTI; fotó: mászol.ro)
süti beállítások módosítása