Teleszemeteltük az űrt is
SZEMlélek 2019. október 20.

Teleszemeteltük az űrt is

Jelenleg a NASA számításai szerint 500 ezer üveggolyó méretű és több mint 100 millió, egy milliméteresnél kisebb űrszemét kering Föld körüli pályán.

fold1.jpg

Ez nem tűnik vészesnek, hiszen nagyon kis darabkákról van szó – de máris más a helyzet, ha tudjuk, hogy az apró szemetek 36 ezer kilométer per órás sebességgel közlekednek a pályájukon.

A Hawaiin tartott Fejlett Optikai és Űrmegfigyelési Technológiák Konferencián erre a helyzetre kerestek megoldásokat, és elő is álltak néhánnyal – többek között az Arizonai Egyetem kutatói is, akik kész tervvel érkeztek a helyszínre. Ők a problémát három részre osztották: az egy centiméternél kisebb, az 5 centiméternél nagyobb és a köztes méretű űrszemétre. Mindegyik kezelésére más módszert javasolnak.

A legkisebb méretű űrszemetet úgynevezett ostorpajzsokkal lehetne semlegesíteni, amelyek az űreszközökre szerelt védőrétegként jelennének meg, és eltérítenék vagy kisebb darabokra törnék az űrszemetet.

Ahhoz, hogy a műhold ne legyen sokkal nehezebb, ez a pajzs csak az 1 centiméteres, és annál kisebb űrszemeteknél működhetne. Az 5 centiméternél nagyobb hulladékot földi távcsövekkel lehetne kiszűrni, és ezek segítségével alakítani a műholdak manővereit úgy, hogy ne ütközzenek velük.

A köztes méretű hulladék felismerésében az űreszközökre szerelt infravörös kamera segíthet, amely akár több tíz kilométerről is képes kiszűrni a száguldó űrszemét által termelt hőt anélkül, hogy bármilyen segítséget kapna a földi személyzettől. A műholdak apró rakétákkal mozdulhatnának el a hulladék útjából.

Persze ez még nem oldja meg az űrszemét problémáját, hiszen ideális esetben ki kellene takarítanunk a Föld körüli pályát, hogy ne történhessen baj – de ezek az ötletek remek átmeneti megoldást nyújthatnak.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása