Gulyás Gergely: Fölösleges a hit folyamatos hangsúlyozása
SZEMlélek 2019. október 21.

Gulyás Gergely: Fölösleges a hit folyamatos hangsúlyozása

A miniszter szerint a kereszténység kultúrája az igazság keresésének és kimondásának kultúrája.

gulyasgergely.jpg

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat keretében tartott reformációi gálaesten mondott beszédet. Úgy véli, Európát a kereszténység kultúrája tette otthonunkká, a reformáció pedig számtalan területen tett hozzá ehhez a kultúrához. Nemcsak a hitéletet, a teológiát vagy éppen az egyház intézményrendszerét újította meg, de új fejezet nyitott a társadalmi berendezkedésben és a mindennapi élet számtalan területén.

Gulyás Gergely szerint a reformációnak fontos szerepe volt abban, hogy újra megszülessen az egyensúly a hit és az értelem viszonyában, újra éles határvonal válassza el a hit és a tudomány kutatásának eszközeit, és "mindkét terület a maga igazságaival teljes hitelességgel nyilatkozhasson".

A miniszter rámutatott: a közéleti kereszténydemokrácia képviselőinek együtt kell élniük azzal, hogy rajtuk azok is számon kérik a mérce betartását, akik nem fogadják azt el létezőnek, helyesnek vagy követendőnek. Megjegyezte: közéleti szereplőként bizonyos helyzetekben fontos a bizonyságtétel, de ha valaki a közélet mindennapjaiban vesz részt Magyarországon, akkor legalább ennyire fontos, hogy a cselekedeteiből látszódjon, miben hisz, vagy hogy van-e bármilyen magasabb rendű érték, amelyet irányadónak tart a mindennapokban.

– Ha van ilyen értéke, akkor fölösleges naponta hangsúlyoznia hitét, ha pedig nincs, akkor nemcsak felesleges, hanem kifejezetten kontraproduktív is – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

(Forrás: MTI, fotó: MH)

süti beállítások módosítása