Jutalom jár a példaértékű kerékpáros életmódért
SZEMlélek 2019. október 21.

Jutalom jár a példaértékű kerékpáros életmódért

Meghosszabbított határidővel pályázhatnak kerékpárosbarát címre a munkaadók és az önkormányzatok.

kerekparos1.jpg

November 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével az volt a tárca célja, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza. A kerékpározás ugyanis jelentős mértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is.

A kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya Magyarországon 22 százalék, ez a holland és dán adat után a harmadik legmagasabb arány Európában.

2014 és 2020 között 200 milliárd forint értékben jönnek létre kerékpárosbarát beruházások uniós és hazai támogatásból. Magyarországon 9100 kilométer hosszúságú kerékpáros létesítmény található, ebből 5100 kilométer kerékpározásra kijelölt út (árvédelmi töltés, erdészeti út, kisforgalmú utca), 4000 kilométer pedig önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút. A teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra a tervek szerint megközelíti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben.

A minisztérium szakemberei szerint a kerékpáros forgalom részarányának növelését az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás is elősegítheti. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és vállalkozások hatékonyabban népszerűsíthetik. A szakminisztérium e megfontolásokból bátorítja a települések és cégek, közintézmények kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására.

A munkahelyek négy (multi, nagyvállalat, kkv, közintézmény), míg a települések három (megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség vagy község) kategóriában pályázhatnak a Kerékpárosbarát címekre. A jelentkezéshez szükséges pályázati adatlap és információs háttéranyag ide kattintva érhető el.

(MTI)

süti beállítások módosítása