Közös időnk címmel kiállítás nyílt
SZEMlélek 2019. október 23.

Közös időnk címmel kiállítás nyílt

A Magyar Nemzeti Múzeumban 1989, a fordulat éve emlékére kiállítás nyílt. "Magyarország ezeregyszáz éves történelmének egyik legjelentősebb éve 1989." 

kep_5.png

A Kádár-rendszer diktatúrájának évek óta tartó felpuhulása a hazai, valamint a környező szocialista országokban bekövetkező ellenzéki mozgalmaknak, illetve a Szovjetunióban zajló gorbacsovi reformoknak köszönhetően ebben az esztendőben érte el tetőpontját, rendkívüli politikai, társadalmi és életmódbeli változásokat idézve elő.

A Kádár János pártfőtitkár nevével fémjelzett diktatúrán szocializálódott társadalom az 1989-es év folyamán ébredhetett rá valójában: megtörténhet az, amit addig oly kevesen reméltek, Magyarország polgárai belátható időn belül ismét szuverén, demokratikus keretek között működő országban élhetnek, sorsukról, jövőjükről 45 év után ismét saját maguk dönthetnek. Ez volt ennek az évnek a tétje, és hazánk sikerrel vette az akadályokat: vér és erőszak nélkül történt meg a diktatúra lebontása, hogy aztán 1990-ben, hosszú idő után ismét demokratikus, szabad országgyűlési választásokon dönthessenek további életükről a választópolgárok.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a rendszerváltoztatás sorsfordító, 30. évfordulójára emlékezve az egész esztendőn átívelő programsorozatot készít elő, KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – amelyre a névadás is reflektál –, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára, ezért szeretnénk bevonni minél több társadalmi réteget, csoportot, korosztályt a közös emlékezésbe, közösségi élménnyé formálva az ünnep időszakát.

Kérjük, kísérjék figyelemmel az online felületeinken, illetve a médiában megjelenő üzeneteinket, felhívásainkat, és váljanak részeseivé a KÖZÖS IDŐNK -1989 eseményeinek!

Az eddig beérkezett tárgyak a Rotundában láthatók!

(Forrás: mnm.hu)

süti beállítások módosítása