Elbocsátotta nagyratörő szeretőjét a thaiföldi uralkodó
SZEMlélek 2019. október 24.

Elbocsátotta nagyratörő szeretőjét a thaiföldi uralkodó

Megfosztotta katonai rangjától, minden tiszteletbeli címétől és elbocsátotta élettársát a X. Ráma király.

aa_1.jpgAz uralkodó és Koi, az elbocsátott élettárs.

Operettbe illőnek nevezte a thaiföldi királyi palotában zajló eseményeket az RFI bangkoki tudósítója. Augusztusban ugyanis a király hivatalosan is elismertette élettársaként a harmincnégy éves Sineeat-t, ezzel a kúria gyakorlatilag visszaállította a poligámia gyakorlatát a palotában.

Mindez néhány hónappal az után történt, hogy a király, Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) ünnepélyesen feleségül vette testőrségének tábonoki rendfokozatú helyettes parancsnokát, az egykori légiutas-kísérő Szuthida Tidzsait, akivel már évek óta együtt élt. A hivatalos házasságkötés napján az uralkodó királynénak nevezte ki negyvenéves feleségét.

aaaa_1.jpgX. Rám Király hivatalos esküvője Szuthidával.

A Koi becenéven ismert élettársával a királynak már évek óta viszonya volt, s most röviddel azután, hogy a kapcsolatukat elfogadottá tették, azzal vádolják, hogy ellenezte a királyi esküvőt, megpróbált nyomást gyakorolni a királyra, hogy a jelenlegi királyné helyett őt vegye feleségül, majd mindent megtett, hogy Szuthidáéval egyenlő státuszt kapjon. A hírek szerint utasításokat is adott a király nevében, amire nem volt felhatalmazása.

aaa_2.jpgA thai uralkodóházban a felségsértést drákói szigorral büntetik.

Amióta a X. Ráma megfosztotta élettársi címétől egykori szeretőjét, nincs hír róla. A szóbeszéd szerint egy palotán belüli börtönben tartják fogva, amit a felségsértők számára tartanak fönn.

Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. A 66 éves uralkodó négyszer nősült, hét gyermek apja. A második és a harmadik feleségét elbocsátotta, azok nem is jelentek meg többé a nyilvánosság előtt. 

Koi az utóbbi hetekben igen aktív volt, szociális központokat, börtönöket, önkéntesszervezeteket látogatott. Valószínűleg ezt a növekvő népszerűséget nézte rossz szemmel a királyi udvar néhány hatalommal bíró személyisége.

(Forrás és fotó: rfi.fr)

süti beállítások módosítása