A papi cölibátus nem lett a központi kérdése a vatikáni Amazonas-szinódusnak
SZEMlélek 2019. október 25.

A papi cölibátus nem lett a központi kérdése a vatikáni Amazonas-szinódusnak

A környezetvédelem mellett a nős férfiak papi szolgálata foglalkoztatta az Amazonas-térség püspöki találkozóját, amelynek záródokumentumát pénteken mutatják be Vatikánban.

pope_amazon.jpg

A több, latin-amerikai országot átfedő természeti területről összehívott rendkívüli szinódus több aktuális problémát igyekezett egyeztetni. A környezet védelme, a természeti kincsek kizsákmányolása és ennek gazdasági-társadalmi hatásai, a "világ és a civilizáció peremén" élő közösségek élete mellett a püspöki találkozó középpontjába egy alapvető kérdés került: a hívő és nős férfiak egyházi szolgálatának esetleges bevezetése a krónikus paphiánnyal küzdő közösségekben.

A kilenc országot és mintegy négyszáz etnikai csoportot érintő 7,8 millió négyzetkilométeres Amazonas-térség közösségeinek több mint 70 százalékához nem jutnak el papok a túl alacsony létszámuk miatt.

Ezért merült fel, hogy hitéletükben hiteles, stabil családi háttérrel bíró, akár gyermekes világi férfiak mutathassanak be misét. Felszentelésük után úgynevezett "részidős" papi szolgálatot végezhetnének, vagyis saját világi munkájuk mellett látnák el az egyházi feladatokat egy adott közösségben.

A latin-amerikai püspökök október 6-án kezdődött találkozója (szinódus) szokás szerint három hétig tartott. Az Új utak az egyház és az integrált ökológia számára című, más nevén Amazonas-szinóduson résztvevő egyháziak és világi szakértők szekciókban vitatták meg a munkadokumentum pontjait, amelyeket Cláudio Hummes brazíliai bíboros állított össze. Az ennek alapján kidolgozott záródokumentum végleges változatát a püspökök pénteken ismerik meg, majd szombaton szavaznak róla paragrafusonként. A szinódust az október 27-i mise zárja. A szavazásra jogosult 184 püspök közös dokumentumát a pápának továbbítják, aki a következő időszakban pápai dokumentumot adhat ki a tanácskozáson érintett témákról.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása