Őrtüzet gyújtottak a székelyek melletti kiállást jelképezve Budafok-Tétényben
SZEMlélek 2019. október 27.

Őrtüzet gyújtottak a székelyek melletti kiállást jelképezve Budafok-Tétényben

Ötödik alkalommal gyújtottak őrtüzet a székelyek melletti kiállást jelképezve Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben vasárnap.

ortuz.png

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: az egyes nemzetrészek felelősséggel tartoznak egymásért, az anyaország polgárai pedig különös felelősséggel tartoznak a határon túli magyar közösségekért. Támogatni kell követeléseiket, erőfeszítéseiket, amelyek sorában kiemelkedő helyet foglal el közösségi önkormányzatiságra való törekvésük - fogalmazott.

Kiemelte: a székelyek törekvései amellett, hogy "békés és erőszakmentes természetűek", teljes mértékben legitimek, teljes mértékben összhangban állnak a demokrácia, az európai, illetve a nemzetközi jog alapelveivel.

Németh Zsolt kitért a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezésre, amelyhez 2020. május 7-ig kell egymillió aláírást összegyűjteni az Európai Unió legalább hét országából. A székelyek mellett a baszkok, a katalánok, a korzikaiak, a bretonok, a dél-tiroliak és a vallonok - Európa nemzeti régióinak képviselői - közösen léphetnek fel azért, hogy a nemzeti régióknak adják meg az őket megillető jogot az EU-ban - emelte ki a fideszes politikus.

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere felidézte: 2013-ban az önkormányzatok közül elsőként tűzték ki a székely zászlót, támogatva a székelyek autonómiatörekvéseit. Őrtüzet idén már ötödik alkalommal gyújtanak a székelység mellett kiállva, azt jelezve, hogy támogatják nemzettársaikat, "nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatáért vívott küzdelmükben".

Sánta Imre, a háromszéki Szotyor református lelkésze beszédében hangsúlyozta: október utolsó vasárnapján Székelyföldön őrtüzek gyúlnak, de fellobbannak a lángok a Kárpát-medence számtalan településén, köztük Budafok-Tétényben is, hogy hirdessék, "nemzettársaink szolidaritást vállalnak velünk és támogatják törekvéseinket".

Hozzátette: "ha lesz hitünk, és égni fog bennünk a tűz" akkor a kiáltást meghallják Bukarestben, Brüsszelben, Washingtonban, vagy bárhol a világon. Ez a kiáltás pedig úgy hangzik: "autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - fogalmazott.

Szabolcs Attila, a kerület volt Fidesz-KDNP-s polgármestere rámutatott: a székelyek úgy látják, hogy nemzeti megmaradásuk, polgári jogaik, anyagi és szellemi gyarapodásuk, hagyományaik és nyelvük védelme az autonóm Székelyföld megszületése nélkül veszélyben van. Az őrtüzek pedig az élő szolidaritást mutatják meg feléjük - mondta.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása