Nagy segítséget kapnak a hazai keresztény dalnokok
Gégény István 2019. október 28.

Nagy segítséget kapnak a hazai keresztény dalnokok

Megjelent egy színvonalas énekes kötet, emellett pályázat is támogatja a könnyűzenei kórusok eszközbeszerzését.

dur2.jpg

Dúr-mise helyszíne volt október 27-én a budapesti Szent Margit templom. A teljesen megtelt épületben tartott liturgia különlegességét az adta, hogy a magyar katolikus gitáros dalszerzők egyesített kórusa végezte a zenei szolgálatot. Az esemény elnevezése nem a lejátszott akkordokra utalt – előkerültek moll hangzatok is a hangszerekből –, hanem az újonnan megjelent DÚR könyvre. A mozaikszó kétféle feloldással is értelmezhető: "Dicsőség az Úrnak!", illetve "Dalolj az Úrnak!"

Az énekeskönyv, amelyet a helyszínről bárki díjmentesen magával vihetett, mindenképpen hiánypótló. Mennyiszer halljuk ugyanis, részben jogosan, hogy a főként fiatalok alkotta templomi gitáros kórusok hol a szűk repertoár miatt ismételgetik gyakran ugyanazokat a dalok, netán kevéssé odaillő énekek hangzanak el részükről, vagy nem úgy szólaltatják meg a szerzeményeket, ahogy azok meg lettek alkotva. Mindezen területeken egyszerre ad hatékony támpontot a nagy méretű, igényesen kivitelezett kötet, hiszen kifejezetten a szentmise liturgikus szempontrendszere alapján válogattak bele össze sok szerzőtől sokféle dalt – a pontosabb előadást praktikus akkordtáblázat is elősegíti.

Külön erénye a kiadványnak, illetve a szerkesztői közösségnek, hogy a kor lehetőségeit és követelményeit szem előtt tartva digitális formában is közreadták az összes éneket, a durkonyv.hu oldalon a kották letöltése mellett meg is hallgathatjuk az egyes tételeket.

– Nagy valószínűséggel nem pontosan ezt a 191 éneket választotta volna ki egy másik csapat – ez a mondat szó szerinti idézet a kötet használati útmutatóként is szolgáló előszavából. Ha nem is gyenge pontja, de a fejlődés, továbblépés lehetőségét magában hordozó jellemvonása az összeállításnak, hogy a kiválasztott daloknál sokkal bővebb a létező magyar alkotású liturgikus dalok kincsestára, míg a külföldi fordítások, különösen a prozódia szempontjainak nem teljesen megfelelő szerzemények mehettek volna egy tábortűz körülményeihez inkább igazodó válogatásba. De ez tényleg csak egy jobbító észrevétel a jövőre nézve, hiszen a dalcsokor a saját koncepciója mentén tényleg egységes, azt pedig a régebb óta fiataloknak illendő és hasznos elfogadniuk, hogy a mai fiatalok más merítésből és másként válogatnak.

Azok a bizonyos dalok, amelyek a hazai katolikus szerzői körön kívülről érkeztek, egy másik megközelítésből igencsak előnyösek, hiszen hidat lehet általuk építeni a más felekezetekhez tartozó keresztény közösségek felé. A Dúr-mise során jelenvalóvá is vált ez az egységre hívó szándék, hiszen a liturgia végén nem-katolikus dalnokok is csatlakoztak az alkalmi kórushoz, s olyan énekekkel zárult az együttlét, amelyet a "szabad keresztények" már eddig is rendszeresen énekeltek saját gyülekezeteikben.

Minden jelenlévő számára örömhírként hangzott el a szentmise végén, hogy állami támogatást kaphatnak a keresztény – nem csupán katolikus – gitáros kórusok, dalszerzők: pályázat formájában lehet hamarosan segítséget kérni hangszerek, hangosítás, technikai eszközök beszerzéséhez.

süti beállítások módosítása