Leukémiás fiuk gyógyulásához kér támogatást az egri család
SZEMlélek 2019. október 28.

Leukémiás fiuk gyógyulásához kér támogatást az egri család

Kovács Máté egy egri tizenhárom éves fiú. Mosolygós, pozitív srác, még akkor is, ha neki és családjának az elmúlt tizenegy esztendő sajnos a leukémiával való küzdelemről szólt.

7296602024496768850882811418012246235152384n.jpg

Szülei – Kissik Katalin egri háziorvos és Kovács Péter, a Markhot Ferenc Kórház urológusa – most azért indítottak gyűjtést, hogy egy, Máté valódi gyógyulására reményt adó külföldi gyógykezelésen vehessenek részt Izraelben. Nagyon sokan csatlakoztak már az adománygyűjtéshez, eddig a szükséges nyolcvan­millió forint harmincöt százaléka gyűlt össze.

– Kétéves volt Máté, mikor a leukémiát diagnosztizálták nála. Sápadt volt, ezért kértünk vérvételt, ami azt mutatta, hogy nagyon vérszegény, így másnap már Miskolcon voltunk, és sajnos a kezünkben volt a diagnózis is az akut limfoid leukémiáról. Ez a csontvelő daganatos betegsége – idézte fel a Heolnak Kissik Katalin, az anyuka.

– Ekkor egy kilenc hónapos kórházi kezelés, kemoterápia következett, majd másfél éven át gyógyszerrel folytattuk. Eltelt öt év, majdnem fellélegezhettünk, amikor a szokásos kontroll alkalmával észrevették, hogy a vérlemezke száma alacsonyabb. Egy héten belül nagy változás volt a vérképben, felmerült, hogy ismét baj van. Akkoriban már szóba jött csontvelő-transzplantáció lehetősége, aminek elvégzését attól tették függővé, hogy Máté hogyan reagál az újbóli kemoterápiára. Jól reagált, ezért ezzel folytatták. Mindegyik kezelés körülbelül két évet jelentett, aminek egy részét kórházban, egy részét otthon tölthette a fiunk, de közösségbe nem járhatott. Az egri gyakorlóiskola, ahová Máté jár, mindvégig nagyon segítőkész volt. Több tanórán az internet segítségével tudott részt venni. Negyedikben csatlakozhatott ismét az osztályához.

– Aztán jött 2018. október vége, amikor láttunk Máté fiunkon egy nagyobb véraláfutást. Nem akart elmúlni. Mivel orvosok vagyunk mindketten a párommal, úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg a kontrollt, hanem vért vettünk tőle. A vérképe ismeretében rögtön hívtuk is Máté kezelőorvosát, dr. Simon Réka főorvosnőt a miskolci onkohematológián. Nagyon kétségbe voltunk esve. Féltünk, az, hogy ilyen sokszor visszatér a betegség, nem jelenthet jót. Ahogy teltek a hetek, a napok, a kezelőorvostól is kaptunk olyan jelzéseket, hogy nem úgy reagál a jelenleg kapott kezelésre, ahogy kellene. Átesett egy csontvelő-transzplantáción is, ám most úgy látszik, az jelenthetné a gyógyulást, ha a ma Magyarországon még nem elérhető CAR-T terápiát kaphatná meg. Ez azonban nagyon drága és csak külföldön elérhető.

Az orvos anyuka szavai szerint Mátétól egy speciális eljárással levennék a fehérvérsejteket, amelyeket egy géntechnológiával felokosítanak, és ezeket a sejteket kapná vissza a fiú. Ezek képesek lesznek arra, hogy felkutassák és sorozatgyilkosként megöljék a daganatsejteket. A felokosított sejtek aztán a megszerzett tulajdonságukat továbbadva szaporodnak, s egyre hatékonyabban harcolnak a daganat ellen.

– Hatalmas összegről van szó. Nyolcvanmillió forint felfoghatatlanul sok, éppen ezért sokáig vacilláltunk, mit csináljunk. Eddig mindent meg tudtunk oldani önerőből, nem kértünk segítséget, de Máté az egyetlen fiunk, és szeretnénk minden lehetőséget megadni neki, hogy meggyógyulhasson – tette hozzá Kissik Katalin.

A fiú gyógyulási esélyei az itthon elérhető terápiákhoz képest megsokszorozódnának, hiszen 80 százalékos a várható gyógyu­lási arány. A család az elmúlt tíz évben is optimizmussal, pozitív hozzáállással, támogató környezetben csinálta végig Máté betegségét. Az elejétől fogva bíztak a gyógyulásban, ám a biztató jelek után mindig visszatért a betegség. Máté is hősiesen, ahogy a legjobb barátja anyukája emlegeti, „mosoly­királyfi­ként” küzdötte végig a nehéz időket is. Most sokan igyekeznek segíteni neki, hiszen a napokban az iskolájában is gyűjtésbe kezdtek diáktársai. Remélik, hogy az anyagi segítség mellett a támogató szándékban megtestesülő szeretet is segíti majd a gyógyulásban.

Bármilyen kicsi segítség jól jön
Az orvos házaspár sok kapcsolattal, baráttal rendelkezik itthon is, külföldön is. Az egyik francia barátjukkal levelezve figyeltek fel egy új terápiás lehetőségre, amelyet nagyon jó eredményekkel alkalmaznak ennél a betegségnél is. Ez a kezelés – CAR-T terápia – Magyarországon még nem elérhető, a létező legmodernebb jelenleg, a jövőt jelenti a Mátéhoz hasonló betegségben szenvedők számára. A kezelést Izraelben, Kínában és az USA-ban végzik, és a leletek megküldését követően visszajelzést kaptak az izraeli Sheba kórháztól, hogy fogadnák Mátét. A kezelés költségei körülbelül nyolcvanmillió forintra rúgnak, amit sajnos önerőből nem tudnak előteremteni. Az Összefogás Kovács Máté Gyógyu­lásáért Facebook-oldalon, illetve az Adomanybank.hu oldalon Kovács Máté nevére rákeresve lehet megtalálni a bankszámlaszá­mokat, melyeken keresztül segíthetnek Máténak.

Forrás.heol.hu

süti beállítások módosítása