Nem „titkos” többé a vatikáni levéltár
SZEMlélek 2019. október 29.

Nem „titkos” többé a vatikáni levéltár

Az Egyház nem fél a történelemtől – mondta Ferenc pápa.

archivum.jpg

Ferenc pápa bejelentette, hogy megváltoztatják a Vatikán híres archívumának nevét, a Vatikáni Titkos Levéltár a Vatikán Apostoli Levéltára nevet kapja.

Az egyházfő a változtatásról saját kezdeményese alapján (motu proprio) hozott rendeletet. Azt mondta, a cél, hogy az intézmény megszabadulhasson a „titkos” szóhoz kapcsolódó negatív jelentéstartalomtól, ami az eredeti latin szó félrefordításából ered. Latinul ugyanis az Archivum Secretum elsősorban privát, magángyűjteményt jelent, nem pedig titkosat.

A vatikáni levéltárat 1612-ben V. Pál pápa alapította, 1881 óta érhetik el a tudósok. Az egyház vezetéséhez kapcsolódó 8-20. századi dokumentumokat tartalmaz. Az iratok 85 km-nyi polcrendszert foglalnak el, egy részük egy földalatti raktárban található. Az archívum évente mintegy ezerötszáz kutatót fogad több mint hatvan országból.

A kutatók most egészen a XI. Pius pápaságának végéig, 1939 februárjáig szóló dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, emellett néhány kivételtől eltekintve a frissebb iratokhoz is.

A nyilvánosságnak 2020. március 2-tól elérhetők lesznek a XII. Piusz második világháborút lefedő pápaságához kapcsolódó dokumentumok is. Ezt a zsidók már több évtizede követelték. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa egyesek szerint szemet hunyt a holokauszt felett azzal, hogy nem tiltakozott ellene erélyesen. A Vatikán más szemszögből úgy látta, hogy XII. Piusz a helyzet súlyosabbá tételét elkerülendő a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidó származású embert. Az Egyház – mondta a Szentatya – nem fél a történelemtől, sőt szereti azt és szeretné még inkább és még jobban szeretni, ahogyan Isten szereti. 

(Forrás és fotó: www.vaticannews.va via MTI)

süti beállítások módosítása