Állami gondozottból lett reformer pedagógus
SZEMlélek 2019. október 30.

Állami gondozottból lett reformer pedagógus

A magyar nemzet oldalán írnak egy roma tanárról, aki közel 30 éve magához vett tíz gyermeket és sját módszerekkel kezdte nevelni őket.

71188973_2420754314688173_1772881337791807488_n.jpg

Nyírteleken, az úgynevezett Kedvesházban,  a környék nehéz sorsú családjainak gyermekei élnek. A kiskorúak a hétköznapokat itt, a hétvégéket viszont otthon töltik, ezzel is könnyítve a szülők anyagi terhein. Most összesen huszonhárman laknak itt.

A ház Lázár Péter jóvoltából lett, aki állami gondozottból pedagógus, majd később a berkeszi gyermekotthon nevelője lett. A roma pedagógus a kilencvenes évek elején úgy döntött, magához vesz tíz gyereket, és a saját módszereivel, a gyermekvédelmi rendszeren kívül neveli őket fel – egy jobb életre. A reformer Nyírteleken vett házat, amelynek a helyiek kezdetben nem igazán örültek, még aláírást is gyűjtöttek, hogy megakadályozzák, a városba cigány gyerekeket költöztessenek. Néhány évvel később azonban igazolódott: Lázár Péter módszere működik, mi több, a Kedvesházban nevelkedők hetven százaléka szakmát szerez és dolgozik.

Bővebben a Kedvesház történetéről ide kattintva olvashatnak.

 

Forrás:magyarnemzet.hu Kép:fb.com/kedveshaz

süti beállítások módosítása