Konferenciát tartottak közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel
SZEMlélek 2019. október 30.

Konferenciát tartottak közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel

A magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmából Magyarországra látogató közel-keleti keresztény egyházi vezetők egyre inkább értékelik Magyarország szerepét az üldözött keresztények támogatásában és hálásak ezért a munkáért - mondta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

slide00.jpg

Fischl Vilmos evangélikus lelkész - aki részt vett a közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel szervezett keddi konferencián - elmondta: a pátriárkák úgy látják, bár Magyarország nem nagy ország, nagy mértékben segíti a Szíriában és Irakban élő keresztényeket.
Azért fontos ez, a Hungary Helps program keretében nyújtott, támogatás, mert az elmúlt nyolc évben Szíriában felére, Irakban pedig tíz százalékra csökkent a keresztények száma - közölte. Az egyébként is kisebbségben lévő keresztények közül ugyanis sokan elvándorolnak ezekről a területekről.
Hozzátette: a keddi megbeszélésen a pátriárkák egyértelművé tették, hogy a Hungary Helps program nyomán látszik a változás. Szó volt például egy olyan iraki faluról, amelyet korábban 1300 kereszténynek kellett elhagynia, és a Hungary Helps keretében újjáépült településre most ezer ember visszatérhetett.
Fischl Vilmos szólt arról is, hogy a pátriárkák szerint azért nagy arányú az Európába tartó migráció, mert a gazdag arab országok nem fogadják be a menekülőket, ráadásul a muszlimok itt nagyobb szabadságot élveznek, mint például a Szaúd-Arábiában élők.
A pátriárkák kifejtették, hogy a helyben adott segítséget támogatják, mert ezáltal maradhat meg a közösségük - hangsúlyozta a főtitkár.

(Forrás: MTI)