Nem, egyáltalán nem a cölibátus lett az Amazonas szinódus központi témája
SZEMlélek 2019. október 31.

Nem, egyáltalán nem a cölibátus lett az Amazonas szinódus központi témája

Pontosítást közlünk a SZEMléleken korábban közölt hírhez.

amazon1.jpg

Az MTI tudósítása viszonylag korrekt módon számolt be az Amazonas szinódus tematikájáról. Ám a hír címe részben tárgyszerű tévedést tartalmaz, részben félrevivő megközelítést sugall. Bár szerkesztőségünk figyelmet fordít a forráskritikára, ebben az esetben nem voltunk kellően elővigyázatosak. Ezért az alábbiakban jelezzük, miben tér el a korábbi – immár általunk címében és tartalmában is helyesbített – információ a valóságtól.

A lényeg: nem a papi cölibátus volt a szinódus témája.

Erről a magas szintű tanácskozáson alig esett szó. A nős emberek pappá szentelésének szükségességéről és lehetőségéről arról igen. Itt és most tehát nem kérdés, a papságra készülő fiatal férfiaknak ezután is vállalnia kell a cölebsz, nőtlen életformát. Ezt a témát a szinódus nem érintette. Amit annál inkább, a keresztény közösségek igénye a szentségekre, melyeket csak papok szolgáltathatnak ki. Így elsősorban az Eucharisztiára, a szentmisére. Az egyháznak gondoskodnia kell, hogy a legnagyobb szentség, amelyet “csúcsnak és forrásnak” tekint, hozzáférhetővé váljék olyan területeken is, ahol egy papra több ezer négyzetkilométeres területek esnek. A szinódusi résztvevők nagy többséggel megszavazták a záródokumentumnak azokat a pontjait, melyek kérik Ferenc pápát, hogy indítsa el a vizsgálatot és előkészületet a nős férfiak pappá szentelésének (viri probati) lehetőségéről.

Sajnos egyes médiumok a katolikus egyházzal kapcsolatban gyakran a pikáns vagy tragikus történetek taglalására szorítkoznak, így ebben az esetben a magyar nyelven tájékozódók számára a félrevezető cím torzította a valóságot. Elnézést kérünk a hírszerkesztői figyelmetlenségért! A következő napokban saját szerzőink fogják feldolgozni különböző megközelítések alapján a szinódus üzenetét – szeretettel javasoljuk olvasóinknak ezen írások tartalmának megismerését, továbbgondolását!

(Kép forrása: cruxnow.com)

süti beállítások módosítása