Mátyás király óta szerepel fizetőeszközön Magyarország Pátrónája
SZEMlélek 2019. október 31.

Mátyás király óta szerepel fizetőeszközön Magyarország Pátrónája

Csak az új ötszázassal fizethetünk november elsejétől.

a2_3.jpg

Megújulnak a magyar bankjegyek, jövő évtől a 2014 előtt kibocsátott tízezer forintos sem lesz már forgalomban. Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket! A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre - tájékoztat honlapján az MNB.
Mindenszentek napjától már csak az új 500 forintos bankjegyet fogadják el az üzletekben. Mi ebben a különleges? Az, hogy olyan 500 forintossal fizethetünk ez év február óta, amilyennel korábban csak szüleink/nagyszüleink, a múlt század 30-as 40-es éveiben.

a1_4.jpg

Az új 500-as hátlapján van egy díszítőelem, amely II. Rákóczi Ferenc ezüst féltallérjának hátlapját ábrázolja  rajta Szűz Mária a kis Jézussal, Patrona Hung 1707 körirattal.
Így 73 év után helyreállt az a Mátyás király óta bevett jó magyar szokás, hogy Patrona Hungariae-t, azaz Magyarország Védasszonyát ábrázoló pénzünk van - fogalmazott egy közösségi felületen érkezett levél írója, akinek eszébe jutottak Natália nővér naplójából Jézus szavai: "Nem maradhat jutalom nélkül, hogy az ország oly hűségesen megőrzi a pénzen Szeplőtelen Anyám képét. Ez vigasztal engem, amikor a bűnbe merült világra nézek, ez megdicsőít engem és Anyámat az ég és föld előtt. Látni és bámulni fogják azt a nagyszámú lelket, akik Anyám képét szemlélve a képen, megtértek, és az örök életre jutottak. Enélkül ezt a kegyelmet soha nem érték volna el." (Natália nővér, I. kötet, 83. oldal)

Azért ez a díszítő elem elég kicsi. Nehezen észrevehető. Jó lenne, ha Mária képe megjelenne nagyobb méretben is: papírpénzen fő motívumként, érme hátlapon, bankkártyán, online fizetési felületen stb.- véli a sorok írója, hozzátéve, bárcsak a bankjegy megújulásával az ország megújulása is együtt járna.

(Forrás és fotó: MNB)

süti beállítások módosítása