Élelmiszerhiány: gyermekek ezrei halnak meg Nigerben
SZEMlélek 2019. november 01.

Élelmiszerhiány: gyermekek ezrei halnak meg Nigerben

Harmincnyolcezer gyerek hal meg évente Nigerben az elegendő és megfelelő táplálék hiánya miatt.

a11nagy.jpg
Niger déli részén, a fővárostól, Niameytől 860 km-re keletre fekvő Zinderben a Nemzeti Kórház gyermekosztályára a gyerekek többsége alultápláltság miatt kerül be, néhányuk az életéért küzd – tudósít az Euronews francia nyelvű oldala.

Rabé Hadiza két éves és súlya a normális tizenegy kilogrammnak a felét sem éri el. Kómában fekszik az intenzív osztályon a hiányos táplálásból fakadó szövődmények miatt.

a3_3.jpg
A főnővér, Hawaou Ousmane Madougou sorolja a felmerülő komplikációkat: légzési elégtelenség, anyagcsere betegség, neurológiai problémák, emésztési nehézségek… A gyerekek olykor több szövődménnyel kerülnek hozzánk. Az a kislány – mutat az egyik kis páciensre – köhögéssel érkezett, súlyos légúti fertőzése van, ráadásul a fellépő diaréja miatt a kiszáradás fenyegeti.
A képre kattintva galéria nyílik.

Hat gyerekem van – meséli egy édesanya – közülük kettő súlyosan alultáplált. Nincs elég tejem, mert én magam sem jutok elegendő élelemhez.

Niger harmadik legnagyobb városában, a zinderi kórházban évente nyolc-kilencezer súlyosan alultáplált gyermeket látnak el. A nyugat-afrikai országban évente harmincnyolcezer gyermek hal bele az éhezésbe illetve annak szövődményeibe – közölte a szomorú adatokat az Euronews francia nyelvű oldala.

(Forrás és fotó: fr.euronews.com)
süti beállítások módosítása