Áldott légy! Előadás, amit semmiképpen ne hagyj ki!
Dr. Fekete Ágnes 2019. november 07.

Áldott légy! Előadás, amit semmiképpen ne hagyj ki!

A teremtésvédelmi sorozat második előadásának címe: "Építs bárkát!"

kep_5.jpg

 

Azt kérdése ez lesz: milyen tudás segíthet minket egy alapjaiban megváltozó világhoz való alkalmazkodásban?A Holnap c. filmből részleteket láthatnak majd a résztvevők a Párbeszéd házában november 14-én este.

Előadások:
Dr Pintér László: Tanulás, fenntarthatóság, érték
Pálvölgyi Gusztáv: Milyen tudásra van szükségünk, hogy a jövő közösségeit létrehozzuk?
Gulyás Emese: Tanulható az értékrendváltás? Tapasztalatok egy nemzetközi kutatásból 

Az előadás sorozat eredője a Laudatio si pápai enciklika. A szerző nem titkolt szándéka az írásával az erre irányuló erőfeszítések ösztönzése. Az enciklika emberiségnek adott egyik fontos üzenete, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából.

Marcelo Sánchez Sorondo püspök, a Pápai Tudományos és Társadalomtudományi Akadémiák elnöke kiemelte, hogy a pápa szándéka szerint az enciklika elsősorban szociális témákról és a társadalmi igazságosság kérdéseiről szól, amelyek között jelentős szerep jut a környezetvédelemnek.

A környezet azért kap benne kiemelt jelntőséget, mert az is része Isten teremtésének, ezzel Assisi Szent Ferenc lelkületét idézi, aki a természetben a megváltás szépségét látja.

Ezen dokumentum szellemiségében készítjük elő az enciklika megjelenésének évfordulóját, egy ugyanancsak 2015-ben született alkotás: a Demain (Holnap) című francia dokumentumfilm tematikáját követve.

A film alaptézise – melyet komoly szakértők kutatásai támasztanak alá –, hogy az emberiség egy része még a 21. század vége előtt kipusztulhat. Cyril Dion és Mélanie Laurent utazásra indul és tíz különböző országban vizsgálódik, hogy megtalálják, mi vezet a katasztrófához, és mindenekelőtt, hogyan lehet elkerülni azt. Miként lehet az különböző fikciókban, disztópiákban bemutatott apokalipszis helyett pozitív jövőképet állítani civilizációnk elé. Nem elméleti megoldásokat keresenk, hanem a lehető leggyakorlatiasabb reménykeltő kezdeményezéseket veszik sorra. Útjuk során találkoztak újítókkal, akik újra felfedezték a mezőgazdaságot, az energiatermelést és felhasználást, a gazdaságot, a demokráciát és az oktatást. Bemutatják az összefogást, ahogy dolgoznak, és próbálják kitalálni, milyen lehet a közeljövő világa.

A fenntarthatóság, környezetvédelem, természetvédelem kifejezések egyházi szóhasználatban: teremtésvédelem.

(Forrás: Parbeszédhaza.hu)
süti beállítások módosítása