"404 Not Found" címmel a Széchényi könyvtárban az internetről gondolkodnak
SZEMlélek 2019. november 08.

"404 Not Found" címmel a Széchényi könyvtárban az internetről gondolkodnak

Ki őrzi meg az internetet?- teszi  fel a Széchényi Könyvtár rendezvénye a kérdést. Egy 2017- es év végi kimutatás szerint a teljes magyar lakosság 88,6%-a használja vagy találkozik minden nap az internettel. A legnagyobb közösségi oldalnak mintegy 5,3 millió magyar felhasználója van.

konyvtarregikonyvekpixabay.jpg

A statisztikai adatok is jól tükrözik, hogy a legnagyobb természetességgel szörfölünk a honlapok között, miközben nem is gondolunk arra, hogy az internetes tartalom is része a nemzeti kulturális örökségnek, ezért a világhálón elérhető magyar nyelvű oldalakat, bizonyos kritériumok alapján,  meg kell őrizni az utókor számára.

Az elmúlt évek során szakmai konszenzus alakult ki, elsősorban a könyvtárak szakemberei között arról, hogy a nyomtatott dokumentumokhoz hasonlóan szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és visszakereshetőségére.

Az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1605/2016. (XI.8) Korm. határozat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer fejlesztési programba pilot projektként épül be a webaratás és webarchiválás tesztelése.

Az ez év november 14-re meghirdetett 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? – 2019 című rendezvényen a szakemberek ismertetik a közgyűjtemények feladatát a webes és egyéb internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban, valamint áttekintést adnak az OKR Program keretében zajló webarchiválási pilot projekt tapasztalatairól, eredményeiről és jövőbeni terveikről. Az öt szakmai előadást követően a résztvevőkkel a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia – Könyvtárak (KDS-K) keretében tervezett webarchiválási együttműködés lehetőségeiről beszélgetünk.

(Forrás: OSZK.hu)

 

 

süti beállítások módosítása