Letölthető a bántalmazott embereket segítő alkalmazás
SZEMlélek 2019. november 11.

Letölthető a bántalmazott embereket segítő alkalmazás

 Az applikáció segítségével akkor is kérhetünk oltalmat, ha nem vagyunk közvetlen veszélyben.

05appea.jpg
Már letölthető telefonra az az applikáció, amely térképes keresővel és pánikgombbal segíti a bántalmazott embereket. A Kapcsolj egyből! alkalmazás célja, hogy a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatait hatékonyabban segítse, valamint megakadályozza a súlyos krízishelyzetek kialakulását. Az ingyenesen elérhető alkalmazás szükség esetén gondoskodik az azonnali összeköttetésről, menedékhelyről és a megfelelő szakemberekről.

Az egyedülálló és hiánypótló applikáció a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. égisze alatt, Magyarország kormánya és az Európai Unió támogatásával valósult meg. Az applikáció térképes keresőjének segítségével a krízishelyzetbe került személy vagy a bántalmazott áldozat azonnali tájékoztatást kap a helyzetéhez legközelebbi személyes segítségkérés lehetőségéről, a releváns szervezetek címéről, nyitvatartásáról és elérhetőségéről.

A segítségkérés első lépése azonban a felismerés, a bántalmazottak többsége ugyanis nem mer szólni, illetve nem tudja, hova vagy kihez fordulhat. A Kapcsolj egyből! alkalmazáson keresztül viszont a segélykérés mellett megismerhetünk néhány jogi tudnivalót konyhanyelven, így ­például hogy a jog nemcsak a fizikai erőszakot tekinti bántalmazásnak, a kapcsolati erőszak az elszámoltatással kezdődik, valamint hogy a szexuális célú kizsákmányolás mellett a munkacélú kizsákmányolás – vagyis a csicskáztatás – is büntetendő.

Az alkalmazásba lépve a főmenüben kiválaszthatjuk, hogy milyen bántalmazás ért minket – lelki, fizikai, szexuális, szóbeli, gazdasági, társadalmi –, hogy 18 év feletti vagy alatti személyek vagyunk-e, és hogy a bántalmazó körülbelül mit mondott nekünk, hogy ezáltal pontosabb segítségnyújtási lehetőségeket tudjon ajánlani az applikáció. Akkor is kérhetünk oltalmat, ha nem vagyunk közvetlen (élet)veszélyben, de az utóbbi időben összecsaptak felettünk a hullámok, és úgy érezzük, támogatásra van szükségünk. Ebben az esetben is fordulhatunk személyes segítségért, írhatunk levelet vagy a lelkisegély telefonszámán kérhetünk egy láthatatlan, támogató kezet is, aki kihúz minket a bajból.

Forrás:Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása