A MarmotE egymillió dolláros sikere
SZEMlélek 2019. november 12.

A MarmotE egymillió dolláros sikere

Magyar csapat lett második Los Angelesben.

a1_8.jpg

Csak egy ponttal maradt le az első helyről egy magyar csapat Los Angelesben a 2019-es Mobile World Congressen, egy mesterséges intelligenciával foglalkozó rangos amerikai verseny döntőjén. A helyezés egymillió dollárt hozott Horváth Péter, Maróti Miklós, Szilvási Sándor és Völgyesi Péter MarmotE nevű csapatának.

– A versenyben mesterséges intelligencia felhasználásával, illetve megfelelő jelfeldolgozással kellett minél hatékonyabban megosztani a rádióspektrumot – magyarázta Maróti a verseny lényegét.

A győztes csapat, a Floridai Egyetemhez kötődő GatorWings csupán egyetlen ponttal előzte meg a magyar pályázókat, így ők vihették el a kétmillió dolláros fődíjat. A döntő a Los Angeles-i konferencián zajlott, ahol a tíz versengő csapat a mesterséges intelligenciával feltuningolt rádióival lépett fel.

A versenyen több körben szimuláltak olyan akadályokkal tarkított rádiós helyzeteket, amelyek a való világban is előfordulnak – számol be az eseményről a Qubit. Minden kör végén a két leggyengébb csapat között páros küzdelemben dőlt el, hogy ki versenyezhet tovább, így szűkült öt csapatra a mezőny.

A Spectrum Collaboration Challenge (SC2) nevű versenyt a DARPA, az amerikai védelmi minisztérium kutatási részlege szervezte. A  második helyezést elért MarmotE minden tagja a Vanderbilt Egyetem kötelékében dolgoznak vagy dolgoztak korábban.

A csapat (képünkön) vezető mérnöke Maróti Miklós, a Szegedi Egyetem matematikusa, Völgyesi, a tennessee-i Nashville-ben működő Vanderbilt Egyetem kutatója pedig a csapat adminisztratív vezetője. A Budapesti Műszaki Egyetemen dolgozik Szilvási Sándor FPGA-mérnök, aki erős adatvizualizációs készségeit is latba vetette a projekt sikeréért, valamint Horváth Péter RF mérnök és digitális kommunikációs szakértő egyben, aki erős elméleti hátteret adott a MarmotE kifejlesztéséhez.

(Forrás és fotó: qubit.hu)

süti beállítások módosítása