Harmincéves a gyermekjogi egyezmény
SZEMlélek 2019. november 12.

Harmincéves a gyermekjogi egyezmény

Több mint negyven olyan gyermekjogot tartalmaz, amely az általános emberi jogok mellett megilleti a gyerekeket.

world-childrens-day-520272_1920.jpg

 

Kovács Anna Sára, az UNICEF Magyarország szakértője kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy az 1989-es egyezmény - amelynek tartalmát Magyarország 1991-ben emelte jogrendjébe - három alapelvre épül.
    
Az első, hogy minden 18 év alatti ember gyereknek számít, a második, hogy a jogok diszkriminációmentesen minden gyerekre érvényesek, a harmadik pedig, hogy a döntésekkor a gyermek érdekét kell figyelembe venni - mondta a november 20-ai gyermekjogi világnap alkalmából.
    
Az egyezményt aláíró országokban ötévente ellenőrzik a jogok érvényesülését, és az ENSZ gyermekjogi bizottsága együttműködik az országok kormányaival a jogok betartásáért, illetve a rossz gyakorlatok megváltoztatásáért - mondta Kovács Anna Sára.
    
Kitért arra is, hogy különösen az alacsony jövedelmű országokban fordulnak elő olyan krízishelyzetek, amelyek megnehezítik bizonyos alapvető gyerekjogok - például a tiszta vízhez és az élelemhez való jog - garantálását.
    
Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekeknek.

Forrás:MTI Kép:

süti beállítások módosítása